Det var nogle af de helt store navne inden for dansk litteratur, der var til Litteraturens Dag på Gammel Hellerup Gymnasium. En dag der har til formål at inspirere unge til at læse mere litteratur. Noget der kan være stort behov for i en tid, hvor korte nyheder og tekster på skærmen udgør en større og større del af den måde, vi læser på.

 Salen på Gammel Hellerup Gymnasium var fyldt da forfatterne Morten Pape, Charlotte Weitze og Jesper Stein holdte oplæg og svarede på spørgsmål til Litteraturens Dag. Eleverne lyttede med stort engagement og stillede mange nysgerrige spørgsmål til de tre forfattere.

Når man er vokset op i Gentofte eller omegn, kan det eksempelvis være en stor oplevelse at høre om det miljø, den vold og racisme, der har været en del Morten Papes opvækst og skildres i hans anmelderroste bøger ’Planen’ og ’Guds bedste børn.’

”At høre forfatteren stå og fortælle, hvad der har gjort, at de har skrevet bogen, og processen de har været igennem, imens de har skrevet den, er virkelig spændende. Og så får man også mere lyst til at læse,” fortæller Laura fra 2.f. ”Morten Papes foredrag – at høre om hans skriveteknik og de problematikker, han bringer op i bøgerne – det gør det mere spændende også for os unge at læse bøgerne, og man får et bånd til forfatterne.”

At ”opleve” andres liv gennem litteraturen er også noget, forfatter Jesper Stein fremhæver som en stor kvalitet for unge ved at læse litteratur:

”Det her med at få fortalt baggrunden for bøgerne, så det ikke bare er en eller anden bog man får stukket i hånden, men man kan fornemme, at de her bøger, de er blevet til derude i virkeligheden. De beskriver noget Danmark, som findes i virkeligheden, og som man kan rejse til via litteraturen og få den baggrund forklaret. Det, forestiller jeg mig, er en god vej ind til det at læse for unge mennesker, som ellers drukner i underholdningstilbud,” fortæller han efter netop at have holdt oplæg for 200 af GHG’s elever. ”De sad stillede og lyttede engageret i halvanden time, og det, synes jeg faktisk, er meget imponerede. Det var kanonfedt, så jeg er meget glad og taknemmelig,” fortæller han oven på sit oplæg.

Dannelse er andet end karakterer

Dagen er bl.a. et led i den almene dannelse i gymnasietiden. Med reformer, øget fokus på ’karrierelæring’ og andre erhvervsrettede begreber, mener dansklærerne på Gammel Hellerup Gymnasium, at det er vigtigt at eleverne også inspireres til at læse for oplevelsen og fordybelsens egen skyld og ikke kun med et funktionelt formål.

Denne mere lystbetonede inspiration fra forfatterne var August fra 3.u helt med på efter oplæggene: ”Det var et rigtig spændende og fedt arrangement. Der er meget karakterræs og sådan noget her kan sætte lidt en dæmper på det, så det hele ikke skal gå op i karakterer. Man behøver ikke have det helt perfekte snit for at blive succesfuld, og i det hele taget skal man bare være glad for det, man laver. Mest af alt handler det om en glæde ved at gøre det, som man er god til,” konkluderer han efter at have hørt forfatternes oplæg.

Baggrund for Litteraturens Dag

Litteraturens Dag er arrangeret i forbindelse med en særlig indsats på at få unge til at læse mere litteratur ‘GHG LÆSER’, der bl.a. er et samarbejde med Gentofte Bibliotekerne’.

Formålet er bl.a. at træne de unge i fordybelse ved at inspirere dem til at læse mere litteratur. Fordybelse er ikke noget vi bare kan mere, det skal trænes, efterhånden som vi vænnes mere og mere til at læse kortere og hurtige formater. At læse en bog eller bare en avis med længere, nuancerede artikler er efterhåndende en stor udfordring for mange.