Første spadestik er taget til et enestående tværfagligt samarbejde mellem GHG-elever fra 1.w, førende forskningsinstitutioner og museer i videnskabelig grundforskning, der kan ændre vores forståelse af kønsroller i vikingetiden.
Projektet involverer GLOBE Instituttet, Kroppedal Museum og Statens Naturhistoriske Museum, og eleverne vil arbejde med at udvikle og teste avancerede metoder til kønsbestemmelse af gravfund fra Snubbekorsgård-udgravningen og måske også fra en af Erik den Rødes bopladser på Grønland.
Målet med projektet er bl.a. at anvende protein-baserede metoder til at bestemme kønnet på en krigergrav samt cirka 30 børnegrave fra udgravningen, hvor de filede tænder tyder på en kriger. Men det spinkle skelet kan muligvis afsløre noget helt andet – Danmarks første valkyrie. Denne opdagelse kan få stor betydning for vores forståelse af kønsroller i vikingetiden og udfordre etablerede forestillinger om kønsidentitet i fortiden.
I dag var første gang 1.w mødtes med nogle af forskerne på Next Generation Lab på Statens Naturhistoriske Museum. Her skulle de afprøve de metoder, de senere skal anvende på gravfundene. I stedet for gravfund var dagens materiale kokæber og tænder fra 400 år gamle køer fundet på Gammel Strand i forbindelse med metrobyggeriet. Tænderne på sådan nogle kæber sidder forbløffende godt fast, så første opgave var at få hevet dem ud af kæberne, pulveriseret dele af tanden så proteinanalysen kan laves. Herefter lærte eleverne målemetoder til at alders- og kønsbestemme køerne.
Vi glæder os til at følge projektet videre i løbet af vinteren og foråret 2025.