I Politiken blev der i weekenden bragt et debatindlæg om unge og alkoholkultur omkring gymnasiestart på Gammel Hellerup Gymnasium og mere generelt på gymnasier i Gentofte kommune. 

Vi synes, indlægget er relevant og vi vil meget gerne invitere debattøren til møde for at høre mere om hendes oplevelser som forældre. Vi vil meget gerne i dialog og få perspektiver og måske nye ideer til, hvordan vi sikre så tryg og god en gymnasiestart og gymnasietid som muligt.

Introperioden

Alle aktiviteter i introdagene på skolen alkoholfrie og på GHG er vi meget bevidste om at tilbyde mange forskellige sociale aktiviteter, hvor alkohol er helt forbudt. Vi har mange forskellige klubber og udvalg såsom kreaklub, musical, traditionsudvalg, skakklub, debatklub, brætspilscafé, GHG-Liga, fri-idræt, gratis musikundervisning osv. hvor eleverne mødes på tværs af klasser og årgange.

I introdagene fylder det meget for de unge at lære hinanden at kende. Alle vores tutorer er op til introdagene på to uddannelsesdage, hvor de lærer hvordan de støtter klasserne i at blive rystet godt sammen, teambuilding-lege og her bliver de undervist i at få alle med i de sociale fællesskaber, og det er vigtigt at alkohol ikke bliver den centrale samlingsfaktor også ved de aktiviteter som ikke har noget med GHG, at gøre. 

Ikke føler sig ekskluderet og kan deltage i alle arrangementer også dem, der ikke har noget direkte med skolen at gøre. 

Vi kan som skole ikke forbyde at klasserne mødes uden for skoletiden for at lærer hinanden bedre at kende, og lysten til at mødes tænker vi også er naturligt og har positive elementer. Er der optræk til noget, der kunne minde om de sagnomspundne ’Puttefester’ har vi dog i dag mulighed for at sektionerer og har den seneste mange år slået hårdt ned på den type arrangementer, hvis vi har hørt om optræk til dem.

Vi vil dog meget gerne tage endnu mere dialog, om vi kan gøre mere eller andet for, at ingen skal føle sig ekskluderet. Her er en dialog med forældre også yderst relevant. Hvis vi ser på ungdomskulturen på landsplan er alkohol ofte en faktor, når unge er sammen socialt og dermed ikke kun et Gentofte- eller gymnasiefænomen, men en del af en ungdomskultur. Derfor er dialogen med forældre og ikke mindst de unge selv helt relevant.

Fællesskaber skal ikke baseres på, om man drikker alkohol eller ej, og vi skal tale om de unges sundhed. Omvendt oplever vi også, at nogle unge føler, de altid bliver udskammet og censureret i deres måde at være unge og feste på. Selvom danskere har mange kedelige rekorder i forhold til indtaget af alkohol, viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen at danske unge drikker mindre i dag end tidligere generationer. Vi har altså ikke at gøre med en særlig drikfældig ungdomsgeneration, men med en gennemgribende samfundsproblematik.

Vi mener dialog og debat er vejen frem.

Introcafé

Den 16. august holdet vi traditionen tro en introcafé. Cafeen er med vilje lagt på den samme dag, hvor det berygtede arrangement i Dyrehaven finder sted. Vi ønsker at levere et trygt alternativ til ’Druk i Dyrehaven’, hvor vores elever kan lære hinanden at kende i trygge rammer.

De seneste mange år har vi haft et stort fokus på at skabe trygge fester med plads til alle.

Der er altid lærervagter med til fester og cafeer for at passe godt på eleverne, og som eleverne kan komme til, hvis de har behov for at tale med en voksen. Til de fleste fester er der også repræsentanter fra skolens ledelse. Derudover er der professionelle vagter med til festerne, der har stor erfaring med at skabe tryghed og orden. Er elever for fulde, kan de ikke deltage i festen, men skolen hjælper med at kontakte forældre, så eleverne kan komme sikkert hjem, hvis det er nødvendigt. Udviser elever aggressiv adfærd, kan de ligeledes ikke deltage i festen, men vil blive sendt hjem og eventuelt få karantæne.

Der serveres ikke drikkevarer med en alkoholprocent på højere end 5%. 

Derudover er det vigtigt, at elever ikke føler, at alkohol er en selvfølge til gymnasiets fester. Til fester på skolen er der altid gratis vand, og der kan købes sodavand i baren.

Samtidig appellerer vi gennem forældremøder til, at forældrene tage nogle gode snakke med deres børn om alkohol.

Forældre er altid velkomne til at kontakte en af skolens studievejledere, hvis de har spørgsmål eller bekymringer, og man kan finde forskellige gode råd til at snakke med sin teenager om alkohol i brochuren UNGE ALKOHOL FESTER