1.w fortsætter deres spændende samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum, Kroppedal Museum og GLOBE Instituttet om kønsbestemmelse af arkæologiske fund ved hjælp af proteinet amelogenin, som findes i tandemalje.
 
Ved deres første besøg på universitetet i december 2024 udtog eleverne emaljeprøver fra 1600-tals ko-tænder fundet ved metrobyggeriet på Gammel Strand. Nu har de arbejdet videre med prøverne, der er blevet opløst i syre, og med krævende laboratorieteknikker har de oprenset proteinfragmenter til massespektroskopisk analyse for kønsbestemmelse.
 
Forskerne er særligt spændte på at få kønsbestemt disse middelalderdyr, da det kan give indblik i deres anvendelse dengang. Var de primært brugt til mælkeproduktion, som trækdyr eller til kødproduktion? De kommende analyser kan bidrage til ny viden om middelalderens brug af kvæg, og der vil blive udgivet videnskabelige artikler baseret på resultaterne fra 1w’s arbejde.
Men det helt store projekt venter, når 1w i december vender tilbage til laboratoriet for at analysere emalje fra vikingegrave i Høje Tåstrup og muligvis også fra grønlandske fund. Kan det bekræftes, at kun mænd fik filet tænder som krigermarkering? Eller viser det sig, at en af de formodede mandlige vikingekrigere på Kroppedal Museum faktisk var en kvinde?
 
Elevernes forskning kan give ny indsigt i fortidens kønsroller – et emne, der stadig er aktuelt i dag. De fleste af pigerne fra 1w deltager snart i forsvarets dag, hvor de vurderes til militærtjeneste på lige fod med drengene. Måske er de ikke så forskellige fra vikingerne, som man skulle tro.