EU valgdebat på GHG

I går var der valgdebat på GHG op til det kommende Europaparlamentsvalg. Der var syv partier repræsenteret fra Liberal Alliance til SF og mange af GHG’s samfundsfagshold fylde salen.

To af GHG’s elever – Bjørn og Lucas – styrede debattens gang med hård og kyndig hånd og havde på forhånd taget syv spørgsmål men til kandidaterne. Fire udvalgte kandidater fik lov på skift, til at svare uddybende på spørgsmålene og resten måtte tage skarpt stilling til, om det var et ja eller nej til spørgsmålet, markeret med en grøn eller rød seddel.

De syv spørgsmål var:

1. Skal EU udbygge sit militære fællesforsvar, så vi er mindre afhængige af NATO?
2. Skal EU stå last og brast med Ukraine?
3. Hvordan ser I EU i 2050? Forventer I, at unionen vil være mere eller mindre fragmenteret, og hvilke faktorer tror I vil være afgørende for denne udvikling?
4. Er I nervøse for antidemokratiske strømningers fremgang i Europa, og er det noget EU skal sætte fokus på. Skal EU ex tage strengere midler i brug overfor Ungarn?
5. Hvad er din holdning til hvad EU kan gøre for at sikre bæredygtig transport?
6. Hvor højt skal klimaet prioriteres ift. økonomisk vækst i EU? Skal det prioriteres højere selvom det kan være på bekostning af økonomisk fremgang?
7. Bør EU indføre et arbejds-id-kort? (Ordstyrer skal huske at forklare kort for salen)

Derudover var der en lynrunde med spørgsmålene:
– Skal EU have en direkte valgt præsident?
– Bør Danmark indføre Euroen
– Skal Danmark afgive mere suverænitet til EU?
– Skal Ukraine være medlem af EU?
– Bør Danmark solidarisk med de andre EU-lande ift. ny fordelingsaftale af flygtninge? (Ordstyrer skal huske at forklare kort for salen (retsforbehold))
– Skal EU afskaffe landbrugsstøtten? (Ordstyrer skal huske at forklare kort for salen)
– Skal Danmark være med i EU??

Det var nogle velforberedte kandidater og en god debat, der har kastet mere lys og klarhed over det EU-valg, der for mange kan virke meget langt væk fra Hellerup.

 

Elever har skaffet penge til udveksling med Færøerne

GHG’s elevråds forretningsudvalg startede for ca. et år siden arbejdet på at skabe kontakt til Glasir Tórshavn College på Færøerne. Da det efter nogle måneders forsøg endelig lykkedes, gik et helt nyt udvekslingssamarbejde i gang, hvor elever fra de to skoler sammen fandt ud af et fælles mål. Det resulterede i en fælles plan om at søge midler til den første udvekslingstur med ’elevdemokratisk dannelse’ som hovedfokus.

Elevgruppen har brugt rigtig meget tid og arbejde på at finde og søge fonde. Arbejdet gav pote og den 7. april i år fik eleverne besked om, at de havde modtaget 75.000 kr. fra puljen ’Sjomaq’, som er en del af DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd) og Kulturministeriet. Dermed blev udvekslingssamarbejdet en realitet.

Den 28.-31. august kommer færingerne på besøg i Hellerup og den 25.-28. september skal en udvalgt elevgruppe på genbesøg på Færøerne. Desuden skal eleverne, mens de er i Danmark, besøge Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye  i Folketinget.

På billedet ses de elever fra GHG, der skal med på turen. Dog mangler der tre piger, som også skal med. 

 

 

Akademiet for Talentfulde Unge

I dag mødtes GHG’s gruppe af elever, der er med i talenttilbuddet Akademiet for Talentfulde Unge (ATU).

ATU giver gymnasieelever med akademisk potentiale forskellige tilbud med intellektuelle udfordringer og erfaringer, der opkvalificerer deres daglige arbejde, styrker deres studiekompetencer og naturligt leder dem til en videregående uddannelse.

Udover at udvikle deres faglige og studiemæssige kompetencer får de samtidig et socialt netværk af ligesindede.

GHG’erne udvekslede erfaringer, gav hinanden gode råd og inspiration.

GHG’s elever der er indstillet af deres lærere, og efterfølgende optaget via en motiveret ansøgning på ATU er: Alma 1.x, Asbjørn 1.x, Ellen 1.k, Emilie 1.x, Emilie 2.w, Ida-Marie 1.f, Lukaz 1.x, Nanna 2.w, Sebastian 1.h, og Thomas 2.x