Antropocæne Dage #2

”Det moderne menneske er blevet en planetforandrende kraft med den reelle magt over, hvordan Jordens fysiske og levende systemer udvikler sig de næste mange tusind år. Selv i et geologisk tidsperspektiv er der tale om en så dramatisk forandring af hele kloden, at den nuværende geologiske epoke, Holocæn, bør erklæres afsluttet og afløst af Antropocæn, Menneskets nye tid,” mener arkæologer.  Sådan indledtes en artikel i Information i 2011 under overskriften:

’Velkommen til Antropocæn.’

Antropocæn er også omdrejningspunktet for to temaeftermiddag på Gammel Hellerup Gymnasium. Den første blev afholdt  5. marts, med besøg af to oplægsholdere, psykolog Solveig Roepstorff, der fortalte om klimapsykologi og forfatter Peder Frederik Jensen, der skriver ’Klima-litteratur’.

Med inspiration i oplæggene, digte og research har eleverne løbende arbejdet med emnet, hvor de på forskellige måder har reflekteret over menneskets påvirkning på jorden. I eftermiddag var alle eleverne samlet i salen til en fremvisning af de forskellige produkter, de har lavet. Eleverne havde lavet alt fra børne-historier på engelsk om at passe på klimaet, til installationer, digte og informationsplancher.

 

 

Køn og seksualitet på dagsordenen på GHG

Seksualundervisning er sat på danske gymnasiers skoleskema, og i dag blev der holdt ’Kønnenes dag’ på Gammel Hellerup Gymnasium for alle skolens 2.g’ere.  Formålet med dagen er at give eleverne forskellige vinkler på køn og seksualitet og få sat en masse ord og fakta på nogle af de ting, det kan være svært at tale om, og som der florerer mange myter omkring.

Første foredrag var om ’moderne maskulinitetsidealer’ med Kenneth Reinicke, der er lektor i mandeforskning på RUC. Han forklarede bl.a. hvordan mænd både har været det privilegerede køn, men samtidig er de dårligst stillede i statistikker om helbred, levealder, kriminalitet, ensomhed, misbrug m.v. En del af forklaringen skal findes i det traditionelle maskulinitetsideal, hvor det har været skamfuldt for mænd at vise sårbarhed og bede om hjælp. I dag er det for de fleste langt mere acceptabelt at tale om følelser, prioriterer tætte relationer, tale om kønsidentitet og vise sårbarhed. Vi er dog samtidig i en tid med stor splittelse både mellem mænd og kvinder og mellem forskellige former for maskulinitetsforståelser. En del søger tilbage mod tidligere tiders maskulinitetsidealer, mens andre finder nye moderne rollemodeller.

Efterfølgende havde GHG’s elever haft mulighed for at stille anonyme spørgsmål til ’Sex-panelet’ ved journalist og blogger Emma Libner, der bl.a. er kendt fra Instagramprofilen, podcasten og bogen ’Kh Underlivet.’ Hun havde taget tre gæster med som var: Jo Hjerrild, der er læge og med i programserien ’Sex med P3’. Oliver Anton, der er politisk aktivist og forperson for foreningen ’Lev og lad leve’, som er en bevægelse mod hadforbrydelser. Sidste gæst var Kathrine Graas, som er journalist og butiksbestyrer i sexshoppen Peech på Nørrebro. 

I panelet fik de svaret på en del spørgsmål fra GHG’s elever som bl.a. omhandlede: Skam ved at have herpes, grænseoverskridende adfærd i nattelivet, myter om at sex altid er penetrationssex, orgasmekløften mellem mænd og kvinder og meget mere.

I sidste del af kønnenes dag var eleverne delt op i forskellige workshops med emnerne:

’LGBTQ-rettigheder i EU’ ved Mathias Niebuhr

’Kønsidealer blandt unge kvinder’ ved tidligere GHG’ere Juliette og Clara

’Samtykke i praksis’ ved lærer Karoline Monberg og elever

’Kønssygdomme og sex’ ved sundhedsvejleder fra Gentofte Kommune

’Digitale krænkelser’ ved  Ph.d. Anne Mosegaard Gravholt

Tusind tak til alle vores fantastiske gæster, arrangørerne fra GHG og til GHG’s 2.g’ere der deltog engageret i dagens forskellige indslag.

 

 

 

 

Sex og grænser på skemaet i 1.g

I denne uge har alle 1.g-klasserne på Gammel Hellerup Gymnasium besøg af en ung repræsentant fra Sex og Samfund. Temaerne er bl.a.: ‘Hvad er sex egentlig?’ ‘Første gang’, ‘hvad er god sex?’ Og grænser og samtykke. 

Oplægget er et vigtigt input til elevernes viden om sex og forståelse af, hvordan de passer godt på sig selv og ikke mindst, hvordan de passer godt på hinanden og ikke overskrider egne eller andres grænser.

GHG & Grundforløbet

I mandags bragte vi fra Gammel Hellerup Gymnasium en nyhed om, at vi havde fået dispensation fra Grundforløbet. Det var, som de fleste har regnet ud, en aprilsnar. Få her svar på nogle at de spørgsmål, der er opstået i den forbindelse.

 Har GHG virkelig fået dispensation fra grundforløbet?

Nej, men vi ville rigtig gerne have en dispensation fra grundforløbet. Med vores 1. april-nyhed lægger vi op til dialog med de uddannelsespolitiske ordførere og undervisningsministeren. Vi står langt fra alene med vores kritik af grundforløbet. Gruppen af kritikere er: Ungdomsforskere – Politikere, herunder den tidligere undervisningsminister – Gymnasieskolernes Lærerforening – Gymnasielærere på tværs af gymnasieuddannelserne stx, hhx og htx – Gymnasielever, se fx her:  Efter et halvt år i gymnasiet har jeg stadig ikke fundet mig til rette. Heldigvis er løsningen åbenlys og her: Vi bliver tvunget ud i et hav af uoverskuelige relationer i gymnasiet.

Bliver det ikke dyrt at afskaffe grundforløbet?

Nej, de ressourcer, der nu anvendes på opstart i nye klasser og introforløb to gange i løbet af få måneder, vil vi i stedet anvende til god og solid vejledning i studieretningsvalg inden sommerferien.

Jamen kan GHG ikke finde ud af det med grundforløbet?

Jo, vi er som andre gymnasier ret gode til det. Vores elever melder positivt tilbage, når vi spørger dem om deres gymnasiestart. Vi er også gode til sammen med eleverne at få grundforløbsklasserne til at fungere godt. Men når virkeligheden om klasseskift presser sig på, falder den faglige motivation. Og i november efter klasseskift oplever mange af vores elever store sociale udfordringer.

Men er grundforløbet ikke en fordel for det sociale liv på skolen?

Vores elever er glade for at lære klassekammerater i både deres grundforløbsklasse og deres studieretningsklasse at kende. Men for mange elever er det hårdt at etablere nye relationer i en ny klasse i november, og de savner ofte den ‘gamle’ klasse. Derfor får alt for mange lyst til at skifte studieretningsklasse – ikke af faglige grunde, men fordi de ikke føler, at den nye klasse er lige så god og tryg, som den de kom fra. Det skaber mange unødvendige klasseskift og uro i studieretningsklasserne. Fokus flytter sig fra det faglige og giver oveni en social ustabilitet i klasserne i langt ind i foråret i 1.g. Det er ikke godt for det sociale liv på skolen. 

 

 

Ny tryg start på gymnasielivet

Nyhed 1. april 2024

 

SÅDAN! GAMMEL HELLERUP GYMNASIUM HAR SOM LANDETS FØRSTE GYMNASIUM FÅET DISPENSATION FRA GRUNDFORLØBET.

VI ER SÅ GLADE FOR AT KUNNE DELE DENNE NYHED MED JER EFTER EN ÅBEN OG KONSTRUKTIV DIALOG MED UNDERVISNINGSMINISTERIET.  VI DELER HER VORES NYE TILGANG TIL GYMNASIESTARTEN:

På Gammel Hellerup Gymnasium har vi en vision om at kunne tilbyde vores elever en tryg og fokuseret faglig ungdomsuddannelse fra starten af 1.g. 

Faglighed og fællesskab på Gammel Hellerup Gymnasium 

Som kommende elev på Gl. Hellerup Gymnasium vælger du din såkaldte studieretning inden sommerferien. Det betyder, at du i august måned starter i den klasse, der skal være din base, indtil du bliver student. Det er vigtigt for os at hjælpe dig med dit studieretningsvalg, og det er vigtigt for os, at du får en god både social og faglig start på gymnasielivet, så du kan udforske skolens mange eftermiddagsaktiviteter, talentforløb, udvalgsarbejde, musical, traditioner, klubber, cafeer og fester og på den måde lære hele skolen at kende på tværs af klasser og årgange. 

Før du vælger din studieretning 

At vælge studieretning betyder, at du skal beslutte dig for hvilke 2-3 særlige fag, du skal have eller have lidt mere af i din gymnasietid. Herudover skal du have en masse obligatoriske fag og nogle få individuelle valgfag. Du kommer til at gå i en studieretningsklasse, hvor I deler de særlige studieretningsfag og de obligatoriske fag. I dine valgfag, 2. fremmedsprog (tysk/fransk/spansk) og kunstnerisk fag (musik/drama/billedkunst/design) møder du elever fra de andre klasser på din årgang. Her kan du læse om de forskellige studieretninger, som vi tilbyder på Gl. Hellerup Gymnasium: https://www.ghg.dk/kommende-elev/studieretninger/.   

Hvis du ønsker mere viden og erfaring, inden du vælger din studieretning 

Nogle studieretninger byder på fag, du allerede kender fra grundskolen. Herfra har du måske en god ide om, at fx matematik, musik, biologi eller fransk lige er dig. Men i gymnasiet har du også mulighed for at vælge fag, du ikke allerede kender fra grundskolen. Det gælder fx fag som bioteknologi og erhvervsøkonomi. Hvis du er i tvivl om, hvilken studieretning, der er den rigtige for dig, vil vi gerne hjælpe dig med at undersøge, hvilke fag, der kunne være noget for dig. Det gør vi ved at tilbyde dig, at du i 8. eller 9. klasse kan besøge vores studieretningsdage, som ligger i marts og november måned. Her kan du tilmelde dig besøgsdage, hvor to studieretningsfag, fx engelsk og samfundsfag eller bioteknologi og idræt samarbejder i et tværfagligt forløb. Ved at deltage i undervisningen på en bestemt studieretning kan du blive inspireret og måske mere afklaret om, hvilken studieretning, der passer til dig. Du har selvfølgelig også altid mulighed for at kontakte vores team af studievejledere for at få yderligere vejledning ift. valg af studieretning. Endelig tilbyder vi også særlige forløb for elever i 7.-9. klasser, der har særlige interesser for sprog eller naturvidenskab. Forløbene aftales med din grundskole. På den måde er vi stolte af at kunne oprette en bred vifte af studieretninger og ikke kun de mest gængse.

Hvis du ønsker at vælge om (så bliv) 

Alle kan blive i tvivl, når de starter i gymnasiet. Har jeg valgt den rigtige studieretning? Passer jeg ind i klassen fagligt og socialt? Det er spørgsmål, som vi ofte hører fra elever i den allerførste tid i gymnasiet. Her vil vores opfordring altid være, at man giver sin nye klasse en chance. Vi ved af erfaring, at der skal tid til, før alle i klassen føler sig tilpasse i fællesskabet og i fagene. Men vi ved også, at efter et par måneder, er langt de fleste faldet godt til, og vil for alt i verden ikke undvære deres klassekammerater og de lærere, de nu har brugt tid på at lære godt at kende. Der ligger en stor investering i at starte i en ny klasse på en ny skole. Efter et par måneder begynder du at mærke det positive udbytte af din investering. Et klasseskift i starten af gymnasieforløbet vil sjældent hjælpe på fornemmelsen af at høre hjemme i klassen eller give faglig sikkerhed. Det er vigtigt, at man også husker, at man gennem valgfag i 2.g og 3.g kan møde elever fra andre klasser. Og ved at deltage i de mange sociale tilbud på skolen, fx i musical, debatklub, brætspilsklub eller udvalgsarbejde mv. er der også rig mulighed for at skabe venskaber på tværs af klasser. Så bare rolig; du kommer til at føle dig hjemme på GHG.  

Hvorfor Gammel Hellerup Gymnasium har valgt ikke at lade vores elever gå i midlertidige klasser i de første 3 måneder af 1.g 

Undervisningsministeriet har siden 2017 krævet, at gymnasielever starter i et såkaldt grundforløb, og først må vælge deres studieretning efter ca. 2 måneder i 1.g. Intentionen har været, at eleverne på den måde snuser til fagene og bliver mere afklaret om endelige valg af fag i studieretninger. Intentionen er sådan set god, men virkeligheden er en anden. Vores erfaring med det midlertidige grundforløb her på Gammel Hellerup Gymnasium (og på størstedelen af landets gymnasier) er, at det skaber social uro og utryghed blandt eleverne – foruden et stort tab af faglighed. Vi kan ikke stå inde for det tab af faglighed og den dalende sociale trivsel grundforløbet siden 2017 har skabt på landets gymnasier, og har derfor søgt og fået dispensation fra grundforløbet af Undervisningsministeriet. Vores erfaring med grundforløbet viste med al tydelighed, at det at starte op i nye klasser med nye klassekammerater og nye lærere to gange inden for 2 ½ måned var meget hårdt og utilfredsstillende for langt de fleste elever. I stedet for at bruge energien på at fordybe sig i fagene og udvikle venskaber med de klassekammerater, man startede sammen med, skulle man efter 2½ måned igen forholde sig til at skabe nye relationer blandt nye klassekammerater og nye lærere. Vi oplevede, eleverne savnede deres grundforløbsklasse, hvor de netop havde nået at skabe gode relationer. Det resultererede i alt for mange klasseskift, social uro og faglig utryghed, og der gik alt for lang tid, før der ca. et år efter starten i gymnasiet endelig var ro på i klasserne, så der var overskud til at fordybe sig i det faglige. Derfor ser vi det udelukkende som en fordel, at man på GHG starter i sin studieretningsklasse, hvor der bliver brugt tid og energi på, at alle i klassen lærer hinanden og lærerne at kende og falder godt til i et trygt klassefællesskab. På den måde sikrer vi, at vores elever på GHG får den bedste gymnasiestart og dermed de bedste vilkår for social tryghed, faglig fordybelse og udvikling. Vi er så glade for og stolte af at tilbyde vores elever den bedst mulige gymnasietid.

HVOR VILLE VI DOG ØNSKE, AT DET IKKE KUN ER 1. APRIL, VI KAN DELE DEN GODE NYHED OM AT AFSKAFFE GRUNDFORLØBET PÅ GHG.