Elevrådsdag

I går var repræsentanter fra alle 1. og 2.g-klasser samlet til elevrådsdag på GHG, mens 3.g’erne er ved at lægge sidste hånd på deres SRP. Baggrunden for dagen er et gensidigt ønske fra skolens ledelse og elevråd om at skabe endnu mere elevdemokrati og elevdeltagelse på Gammel Hellerup Gymnasium.

Elevdemokrati i centrum

Elevrådsformændene har en vigtig stemme både ved møder med ledelsen og i bestyrelsen. Derfor er det vigtigt, at elevrådet står stærkt og med dets repræsentanter forgrener sig ud i alle klasser, så alle elever har mulighed for at blive hørt og føle, de har en demokratisk indflydelse på skolens liv.

Til dagen havde elevrådet på forhånd valgt fire emner, som de gerne ville sætte fokus på.

Dagen startede med pizza og alle eleverne blev opdelt i fire undergrupper, hvor de havde god tid til at diskutere de valgte emner og komme med forslag til, hvordan der kan arbejdes med emnerne fremadrettet. Til sidst fremlagde grupperne deres forslag for hinanden og opsummerede hovedpointerne for vicerektor Janni la Cour. Alle forslag bliver nedskrevet og arbejdet videre med i et samarbejde mellem elevrådet og ledelsen.  

Som afrunding på dagen var lærere og IT-pædagog Nicole Koefoed forbi og fremlagde den seneste elevtrivselsundersøgelse som er lavet af Børne- og Undervisningsministeriet. Hun forklarede, hvordan undersøgelsen skal læses og kom med eksempler på forskellige nedslagspunkter fra undersøgelsen. Elevrådet får den lange rapport tilsendt, så de kan bruge den som grundlag for deres videre arbejde.

Dagens fire emner var:

 AI

Gruppen ønsker en større fælles forståelse for teknologi på GHG. Her er AI et stort emne og eleverne ønsker mere undervisning i brugen af AI som både vil give en forståelse for de fordele, der ligger i den nye teknologi, men også alle faldgruberne. Gruppen vil arbejde med at få mere teknologiforståelse indført i forskellige dele af undervisningen.

Seksualitet

Gruppen var glade for de besøg GHG har af Sex og Samfund i 1.g og vil gerne havde dem fast ud til alle tre årgange. Derudover var der et ønske om uddeling af gratis kondomer og et samarbejde om gratis test af kønssygdomme. Sidst ønskede gruppen mere dialog om tabubelagte emner som  f.eks. valget om ikke at være seksuelt aktiv.

Traditioner på GHG

Gruppen vil gerne have fokus på at bevare truede traditioner på GHG. Derudover vil de gerne indføre en ’traditionstorsdag,’ hvor interesserede elever samles for at lave nye traditioner på GHG. Eleverne vil også gerne arbejde for, at der kommer flere faste traditioner for markeder i skolegården med loppesalg, salg af kager, konkurrencer, musik osv. Pengene skal gå til klimaformål og som støtte til de forskellige traditioner på skolen

Studierejser

Eleverne synes, det går ud over studierejsernes kvalitet og formålet om kulturmøder, at det ikke længere er muligt at flyve på den lange studierejse. Gruppen ønsker at se på muligheden for én flyrejse i gymnasietiden i 2.g, som retfærdiggøres gennem klimakompensation. Gennem matematikprogrammet Maple beregnede eleverne, hvor mange penge en samlet CO2-belastning for studierejserne ville koste. Derefter fremlagde gruppen forskellige muligheder for, hvordan eleverne kan kompensere for klimabelastningen gennem aktiviteter og indsamlinger.

Litteraturens Dag 2024

Idag har der været Litteraturens Dag på Gammel Hellerup Gymnasium. Dagen har først og fremmest budt på oplæg fra nogle af Danmarks helt store aktuelle forfatternavne, nemlig Stine Askov, der bl.a. fortalte om bogen ’Nøjsomheden’ og Benedicte Huang, der fortalte om sin debutroman ’Døtreskole’. Udover to meget spændende forfatteroplæg var der skattejagt efter forfatternavne rundt på skolen og ’litterær kagekonkurrence’.

Stine Askov

Med medrivende fortælling og stor underspillet humor fortalte Stine Askov om sin vej fra barndommen mod den imponerende forfatterkarriere, hun har i dag. Hendes forfattervej indeholder atypiske trin på vejen, da hun f.eks. startede livet med bevidst at nægte at lære at læse. Senere fulgte hun i sin mors fodspor og blev uddannet og arbejdede som pædagog før hendes første roman trængte sig på og forfattervejen derefter blev en realitet.

Hun gav en spændende indføring i baggrunden for sin seneste roman ’Nøjsomheden’. I romanen danner det sociale boligbyggeri ’Nøjsomhed’ i Helsingør ramme om de fiktive karakterers liv med en kærlighedshistorie i centrum for fortællingen.

Benedicte Huang

Benedicte Huang startede sit oplæg med at fortælle om sin rejse mod drømmen om at blive forfatter, der både er gået via forfatterskoler i Norge og København. En rejse, der sidste år udmøntede sig i Munch-Christensens debutantpris. Med sin debutroman ’Døtreskole’ har hun indskrevet sig som en af de danske forfattere, der lægges mærke til med flotte anmeldelser for romanen. Med stor ærlighed ogautenticitet fortalte Benedicte om det pres, hun oplevede i årene, hvor hun var færdiguddannet forfatter, men stadig ikke havde fået et gennembrud.

Selvom det ikke var et bevidst valg, er præstationspres også endt med at blive et af temaerne i hendes debutroman, da hovedkarakteren er en meget pligtopfyldende elev på ’Edel Berthelsens Døtreskole’. Centralt for romanen er en intens veninderelation, der bl.a. er blevet til med inspiration fra en af Benedictes egne relationer i teenageårene. Mange af bogens temaer skriver sig direkte ind i det ungdomsliv, der er aktuelt for GHG’s elever i dag. 

Alle GHG’s 2.g’ere var til begge forfatteroplæg og efter hvert oplæg blev der stillet mange nysgerrige spørgsmål til de to forfatterne.

Baggrund for Litteraturens Dag

Litteraturens Dag er arrangeret i forbindelse med en særlig indsats på at få unge til at læse mere litteratur ‘GHG LÆSER’. Formålet er bl.a. at træne de unge i fordybelse ved at inspirere dem til at læse mere litteratur. Fordybelse er ikke noget vi bare kan mere, det skal trænes, efterhånden som vi vænnes mere og mere til at læse kortere og hurtige formater.

Litteraturens dag er støttet af Statens kunstfond.

Antropocæne Dage på GHG

I dag var der den første af to Antropocæne dage på Gammel Hellerup Gymnasium.

Antropocæne Dage er en årligt tilbagevendende begivenhed opkaldt efter vores nuværende geologiske epoke, hvor mennesket optræder som en afgørende faktor for hele kloden: Som en medskabende naturkraft eller som en kraft, hvis aktiviteter opløser skellet mellem natur og kultur?

Som første del af de Antropocæne dage havde GHG besøg af to oplægsholdere. Den første var psykolog Solveig Roepstorff, der fortalte om klimapsykologi, og hvordan klimadebatten kan påvirke os på forskellige måder og afføde forskellige reaktioner.

Dagens anden oplægsholder var forfatter Peder Frederik Jensen. Han skriver  ’Klima-litteratur’ og har bl.a. skrevet “Banedanmark”,  “Det Danmark du kender” og ’følgeton-artiklen ”Spøgelsesfolket” for avisen Information. Artiklen sætter fokus på klimaproblematikken i lyset af fældningen af regnskoven i Afrika og undertrykkelse af det oprindelige folk i de områder.

Oplæggene bruges som inspiration til elevernes videre arbejde med Det Antropocæne’.