Forstå det tyske valg 2021

Hvad er der egentlig på spil ved det tyske parlamentsvalg, når Angela Merkel træder af efter 16 år? Hvilke temaer  optager tyskerne? Hvad står kandidaterne for? Det er nogle af de spørgsmål, som GHG’s 3.g samfund A og 2.g tysk fik svar på ved dagens oplæg med Tysklands-korrespondentLasse Soll Sunde.

Tyskland er Danmarks vigtigste handelspartner og står for en fjerdedel af den europæiske økonomi. Derfor er det ikke uvæsenligt, hvem der skal stå i spidsen for vores store nabo efter søndagens valg i Tyskland.

 

GHG-talenter i Sorø

På GHG bliver der gjort meget ud af at udvikle tilbud til de elever, der kan og vil noget ud over den daglige undervisning på skolen.

”Mange elever har et ekstra potentiale, en stor nysgerrighed og mod på at lære endnu mere,” fortæller Dorthe Mondrup, der er talentkoordinator på GHG. Gymnasiet har bl.a. et samarbejde med ’Science Talenters gymnasienetværk’ på Mærsk Mc-Kinney Møller Videnscenter i Sorø, hvor udvalgte elever eksempelvis får mulighed for at deltage i science camps.

Netop sådan et tilbud fik Mathilde og Freja fra 2.w og var på deres første ud af tre camps den 6.- 8. september.

”Det var talentkoordinator Dorthe der spurgte om vi var  interesserede og vi var meget glade for at få tilbuddet. Det er virkelig flotte faciliteter i Sorø, og spændende at få lov til at dykke dybere ned i nogle af de faglige emner,” fortæller Mathilde.

Fælles for eleverne på campen var at de læser en studieretning med bioteknologi eller tilsvarende på gymnasier rundt om i Danmark.

”Det var rigtig spændende at møde de andre. Der kom jo 2.g’ere fra hele Danmark, og vi var 25-30 i alt,” fortæller Freja. ”Vi blev meget hurtigt rystet sammen, og udover det faglige var der også sociale aktiviteter. Så er det fedt at være sammen med andre unge, der er lige så interesserede i stoffet som man selv er.”

En af de store fokuspunkter er, at eleverne skal blive inspireret til at arbejde videre med naturvidenskab. ”Det var så rart, at de understregede, at vi ikke var der for at blive vurderet, men at vores arbejde var til ren inspiration,” fortæller Freja. ”Vi fik lov at lave en masse forsøg. De havde virkelig godt udstyr, så alle kunne fordybe sig i forsøgene. Så var der også et spændende oplæg fra en Ph.d-studerende, ” afslutter Mathilde.

Mathilde og Freja glæder sig til næste Camp, hvor de igen skal møde de andre talenter og kigge videre med bioteknologi.

 

Besøg fra Frankrig

I denne uge har vi på GHG besøg af rektor og tre lærere fra vores franske partnerskole Lycée Costebelle i Provace-regionen. De er på besøg for at se gymnasiet og lære om det danske skolesystem.

Det er bl.a. fransklærer Sheila Mertz-Nielsen, der er vært for besøget, og om 14 dage rejser hun sammen med 16 GHG-elever på udveksling på Lycée Costebelle som en del af GHG ’s Masterclasses. Her skal de 16 GHG’ere bo hos franske elever fra skolen og følge en fransk skoledag. Senere på året får GHG-eleverne genbesøg af franske gymnasieelever, der skal bo hos dem og prøve en dansk skoledag.  

Samme Masterclass findes i Tysk, der rejser til en partnerskole Nürnberg lidt senere på efteråret.

På billedet ses Sheila, Laetitia, Jesper, Claude, Julia, Gérard og Bjarne

 

Elevrådsseminar

I dag var repræsentanter fra alle klasser samlet til elevrådsseminar i salen på GHG. Baggrunden for seminaret er et gensidigt ønske fra skolens ledelse og elevråd om at skabe endnu mere elevdemokrati og elevdeltagelse på Gammel Hellerup Gymnasium.

Elevdemokrati i centrum

Efter en omvæltende Corona-periode er der mange områder af gymnasielivet, der skal genstartes og samtidig er det oplagt med en status quo på elevrådets arbejde og funktion på skolen. På GHG har elevdemokratiet gennem mange år været stærkt, og elevrådet har gennem årene stået bag mange fornyelser og tiltag på skolen.

Elevrådsformændene har en vigtig stemme både ved møder med ledelsen og i bestyrelsen. Derfor er det vigtigt, at elevrådet står stærkt og med dets repræsentanter forgrener sig ud i alle klasser, så alle elever har mulighed for at blive hørt og føle, de har en demokratisk indflydelse. På skolens liv

Eleverne har ikke oplevet et normalt elevrådsarbejde gennem Corona-tiden, og derfor skaber GHG nu rammer for en ny struktur, der giver mere tid og plads til elevrådet ude i hver enkelt klasse. Den nye struktur betyder bl.a., at der inden hver elevrådsmøde bliver afsat konkret tid i klasserne til at behandle de emner, der tages op ved elevrådsmøderne – og at elevrådsrepræsentanterne får endnu bedre mulighed for at informere hele klassen om nye beslutninger og arbejdsområder efter elevrådsmøderne. Denne nye struktur blev præsenteret af rektor Bjarne Edelskov.

Alkoholkultur, traditioner og fællesskab.

Gentofte kommune var derefter på besøg med et oplæg på baggerund af en ungeundersøgelse, der bl.a. har undersøgt trivsel og alkoholkultur blandt eleverne på Gammel Hellerup Gymnasium. Op mod 25 procent af eleverne havde svaret at alkohol ind imellem fyldte for meget blandt de unge. Det gav anledning til mange gode forslag fra elevrådet til alternative arrangementer på skolen, hvor alkohol ikke er det samlende for fællesskabet.

Samme tema blev bl.a. dominerende ved de efterfølgende workshops under overskrifte, ’Traditioner på GHG nu og i fremtiden’. Her blev eleverne delt ud i grupper og brainstormede over, hvordan eleverne ønsker en god skole med et stærkt fællesskab. Herudover blev emner som feedbackkultur og klimatiltag på skolen diskuteret i grupperne.

Eleverne kom med konkrete ideer til en masse nye gode tiltag. Bl.a. et nyt ’café og eventudvalg’, der skal arrangere sociale events på skolen, sportsturneringer, og cafeer. En generel styrkelse af udvalgene på skolen, flere sociale arrangementer som filmaftner og meget andet. Derudover kom der ideer til en bedre feedbackkultur mellem lærere og elever, og nogle forslag, der skal sætte klimaet endnu mere på dagsordenen.

Næste skridt er, at elevrådsformændene holder møde med rektor Bjarne og vicerektor Janni, hvorefter der skal laven en konkret handlingsplan for det videre arbejde.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juniortalenter på GHG

I dag havde vi besøg af syv seje juniortalenter på Gammel Hellerup Gymnasium.

Der var koncentration da de syv juniortalenter blev undervist af Johanne, der er naturgeografi- og kemilærer på GHG. Emnet var geografihistorie, og hvordan klimaforandringer kan aflæses på afsmeltningen af indlandsisen. Dette undersøgte de syv juniortalenter via geografiprogrammet GIS, hvor de kunne aflæse forandringer på gletsjerfronter gennem tiden.

Therese fra Bernadotteskolen var rigtig glad for undervisningen ”Det er rart, at bliver udfordret mere end vi normalt gør i den daglige undervisning,” fortæller hun. ”Vi kommer mere i dybden med emnerne, og så er det også sjovt at møde elever fra andre skoler, der er lige så interesserede i stoffet som en selv.”

Gammel Hellerup Gymnasium deltager i et samarbejde med Junior Talent ØST, der tilbyder halvandet årigt diplomprogram for talentfulde elever i 8. klasse, under navnet Juniortalenter.  Programmet henvender sig særligt til elever, der savner faglige udfordringer. Her kan de mødes med andre særligt dygtige og engagerede elever til undervisning på højt fagligt niveau.