Studieretningsdag på GHG

I denne uge var der studieretningsdag på GHG. På tværs af årgange samles klasserne om deres fælles fag og studieretninger, laver udfordrende og sjove øvelser sammen eller tager ud af huset på ekskursioner.

Her kan du læse et udsnit af, hvad der foregik på dagen.

Hvad er der egentlig, i de fødevare vi bruger, og hvordan analyserer man dem? I studieretningen med biotek og matematik prøvede eleverne kræfter med fødevareanalyse ved at måle, hvilke farvestoffer, der er i forskellige ’drinks-mixere’ bl.a. ved hjælp af et Spektrofotometer. Herefter lavede de matrix-beregninger på den målte data i matematik.

Studieretningen med samfundsfag og matematik var på KU økonomistudiet og høre foredraget “Er man født til at komme i Luksusfælden”. Bagefter tog de tilbage på skolen og lavede øvelser i matematik omkring lån, så uddrag af et afsnit af ’Luksusfælden’ og sluttede af med at perspektivere emnet i samfundsfag.

Et andet hold, var rundt i lokalområdet og se på boligpriser. Tilbage på GHG lavede de et visuelt overblik over, hvilken betydning beliggenhed i nærheden af hhv. vand, offentlig transport og et gymnasium har for boligpriserne. Sidst blev der lavet beregninger ud fra en såkaldt GIS-model.

Eleverne fra studieretningen græsk og latin startede dagen med ’stjerneløb’ i Ørstedparken. Herefter gik turen til Glyptoteket og udstillingen ’Vejen til Palmyra’ efterfulgt af gruppearbejde og præsentationer for resten af holdene.

I samfundsfag og engelsk var der fokus på det kommende amerikanske valg. Klasserne var samlet i salen til et oplæg, om det amerikanske valgsystem, og de nyeste perspektiver på situationen i et splittet USA op til valget. Herefter arbejdede klasserne i grupper med hver deres præsentation af en af præsidentkandidaterne, som de fremlagde for hinanden.

En anden samfundsfag og engelsk-gruppe besøgte Europa-huset til oplæg om EU og klimakrise samt om EU’s fremtid. Eftermiddagen blev brugt på Hovedbiblioteket i Krystalgade med digtskrivning.

Biologi og matematik var i Zoologisk Have for at se og høre om evolution og genetik.

Sprog og kultur var i biografen og se filmen “1917”. Efterfølgende tog de tilbage på skolen, hvor eleverne i grupper arbejdede med at lave og filme en debat omkring filmen. I musik og kultur blev der bl.a. lavet musikvideoer.

 

Elevrådsseminar på GHG

I fredags var repræsentanter fra alle klasser samlet til elevrådsseminar i salen på GHG. Det er anden gang, der afholdes elevrådsseminar på GHG. Baggrunden for seminaret er et gensidigt ønske fra skolens ledelse og elevråd om at skabe endnu mere elevdemokrati og elevdeltagelse på Gammel Hellerup Gymnasium.

Dette skal bl.a. ske ved at repræsentanterne i elevrådet i endnu højere grad tager aktivt stilling til forskellige områder af livet på GHG og kommer med deres egne meninger og løsningsforslag. Op til selve dagen havde elevrådet og ledelsen i samarbejde valgt syv centrale emne, der blev diskuteret i mindre grupper på dagen. Sidst på dagen fremlagde grupperne, hvad de havde diskuteret og forslag til det videre arbejde.

1 Sproget på GHG

Gruppen foreslog bl.a. en kampagne, der skulle gøre opmærksom på god tone og sprogbrug eksempelvis i form af små film på snapchat, få dramaholdet til at hjælpe med at lave små film og evt. bruge memes eller lignende

2 Karaktergivning og feedback

Gruppen ønskede generelt mere feedback og mindre karaktergivning, når det er muligt. Nogle opgaver egner sig bedst til karakterer og i andre opgaver, vil det være mere konstruktivt at få feedback. Feedbacken skal bl.a. give fokus på at dygtiggøre sig i stedet for ’bare’ at forbedre sine karakterer.

3 De fysiske rammer på GHG

Gruppen havde forskellige forslag til forbedring af de fysiske rammer på GHG, eksempelvis flere skraldespande og flere vandposter. Gruppen havde også fokus på mere underholdning i form af bordtennis, air hockey og billiard samt flere sofaer rundt om på skolen

4 Køn og kultur

Gruppen foreslog, at drenge og piger har idræt sammen fra starten af 1.g, og at man sover mere blandet på introturen, så drengene og pigerne hurtigere kommer til at lære hinanden at kende. Der var også forslag om opdeling af nogle af toiletterne i dreng/pige.

Gruppen forslog også flere oplæg om klimaet, flere skraldespande med rum til sortering og skraldespande til pant. Eventuelt, hvor pengene fra den indsamlede pant går til noget hyggeligt for eleverne.

5 Fraværskultur

Gruppen forslog hårdere straffe til de elever, der har meget fravær, forebyggelse af fravær ved ’klassens time’, hvor studievejlederne kommer og taler med hele klassen om fravær. Der var også forslag om mere hyggeligt at lave i mellemtimerne såsom bordtennis og flere fraværsprøver.

6 Fællesskab

Gruppen forslog flere aktiviteter ligesom juleklip, fælles oplevelser for hele skolen, sjove konkurrencer til festerne, eksempelvis, hor eleverne kan ’bygge den flotteste kane’ til vinterfest eller lignende. Flere ’aktiviteter’ over lydsystemet ligesom julebingo, flere brætspilskonkurrencer og flere samlede aktiviteter på tværs af klasserne.

7 Festkultur

Generelt synes gruppen, der er sjove fester på GHG, som fungerer godt socialt på tværs af klasserne. Det er godt med tre indgange, så man ikke skal stå så meget i kø.

Gruppen havde et forslag om billigere priser på øl, så der ikke er nogen, der drikker sig for fulde inden festen, men har råd til at vente med at drikke til selve festen.

 

 

 

 

 

Rygepolitik på GHG

Rygning blandt unge er et problem, der ofte bliver taget op i medierne. DR P4 afdækker i et indslag torsdag den 20. februar problematikken om, at der tillades rygning på flere gymnasiers matrikel, selvom det blev forbudt ved lov om røgfri miljøer i 2012. I indslaget omtales også Gammel Hellerup Gymnasium.

På Gammel Hellerup Gymnasium trådte et totalt rygeforbud på skolen i kraft som følge af den nye lov i 2012. På gymnasiet oplevede vi desværre ikke, at færre elever røg trods den nye lovgivning og gratis rygestopkurser på skolen, men at eleverne i pauser røg på offentlige veje omkring skolen. 

Efterfølgende kom der mange klager fra naboer, grundskoler og børnehaver, som følte sig generet af elever, der røg og efterlod skodder. Som følge heraf blev der gjort en stor indsats for at få eleverne til ikke at genere naboer med rygning og samle skodder op efter sig. Der blev holdt møder med de generede parter, og gymnasiet har ad flere omgange været i dialog med forskellige bekymrede forældre til elever særligt på naboskolen, der er en grundskole med elever fra 6 år og opefter.

Enden på problematikken blev, at gymnasiet har oprettet et rygeskur med opstillede askebægre. Rygeskuret er afskærmet, så eleverne kan ses mindst muligt udefra, og det afmærkede område er det eneste sted på skolen, hvor eleverne må ryge. Overholder man ikke reglerne, får man en sanktion eksempelvis i form af en ’skodtjans’, hvor man hjælper med at opsamle skodder, hvilket har en effektiv forebyggende effekt.

Rektor Bjarne Edelskov siger om problematikken: 

”Vi synes ikke, det er optimalt, at vi på denne måde har følt os nødsaget til at omgå loven. Det har været den bedst mulige løsning, vi har kunnet finde, hvor vi generer vores naboer mindst muligt, samtidig med at vi opretholder et røgfrit miljø på skolen – altså med denne ene undtagelse. Vi ser dog meget frem til, at der nu er kommet nye initiativer bl.a. i Gentofte Kommune, der gør det nemmere at indføre røgfri skoletid på ungdomsuddannelser. Rammerne er endnu ikke på plads, men på Gammel Hellerup Gymnasium planlægger vi, at vi snarest muligt kan indføre røgfri skoletid. Vores håb er, at det samtidig vil betyde, at flere elever vælger helt at kvitte cigaretterne og færre vil begynde med at ryge.”

Reception for rektor Bjarne Edelskov

Onsdag den 5. februar var der officiel reception for Gammel Hellerup Gymnasiums nye rektor Bjarne Edelskov. Der var god stemning, blomster og forfriskninger til de inviterede, der bl.a. talte lærerkollegiet og skolens øvrige ansatte, bestyrelsen og samarbejdspartnere fra nabogymnasierne og Gentofte Kommunen. Til receptionen bød vicerektor Janni la Cour velkommen, og derefter var der taler og en varm velkomst fra bestyrelsesformand Stig Wall-Gremstrup, lærerrepræsentant Claus Enochsen

 og Janni la Cour. GHG’s kor stod for den musikalske underholdning med et smukt nummer fra årets musical og afslutningsvis sagde Bjarne selv tak for velkomsten og fortalte om sine foreløbige indtryk og ambitioner med sin nye rolle i spidsen for GHG.

Bjarne Edelskov tiltrådte som rektor for Gammel Hellerup Gymnasium pr. 1. januar 2020.

 

Baggrund

Bjarne Edelskov kommer fra en stilling som rektor på Fjerritslev gymnasium i Jylland.

Bjarne har siden han forlod folkeskolen haft begge ben solidt placeret i gymnasieverdenen. Først som elev på Vesterhimmerlands Gymnasium, hvor han efterfølgende blev ansat som årsvikar i universitetstiden. Her læste han fagene musik og psykologi.

Efter kandidatgraden i 2006 var han ansat som årsvikar på både Vesterhimmerlands Gymnasium og Fjerritslev Gymnasium, hvorefter han fik fastansættelse i Fjerritslev. Ud over lærerstillingen har karrieren efterfølgende involveret en stilling som uddannelsesleder og efterfølgende rektorstillingen, som Bjarne har siddet i i 4 år.

Bjarne lever sammen med Karina, der er gymnasielærer og sammen har de to børn på hhv. 15 og 18 år.

Bjarne glæder sig til at tiltræde den nye stilling. Med terminologien fra et af hans to fagområder udtrykker han selv: ”Jeg føler lidt jeg går fra at skulle styre et ensemble til skulle styre et helt symfoniorkester. Det bliver spændende, og jeg glæder mig til en masse nye udfordringer og til samarbejdet med skolens ansatte.”

 

 

 

GHG-elever videre i matematik-OL

Igen i år kan GHG glæde sig over at kunne sende elever videre fra 2.runde i matematikkonkurrencen Georg Mohr. Vinderne af konkurrencens sidste runde sætter holdet til det internationale Matematik OL, hvor GHG også har haft elever med flere gange.

Det er Magnus Ridder Olsen og Benjamin Dyrekilde Sommerlund – begge fra 2.x – der er gået videre i konkurrencen. ”Vi havde en fire timers skriftlig prøve og skulle besvare fem opgaver,” fortæller Magnus. ”Det handler meget om, om man kan argumentere og bevise sine besvarelser, så jeg endte faktisk med at skrive 17 sider,” uddyber Magnus, der blev en af de højt placerede elever, der er gået videre.

”Jeg har skulle lære det med argumenterne og gøre det grundigt nok,” fortæller Benjamin, der har fulgt et frivilligt eftermiddagsmatematikhold på GHG og klarede sig flot til den svære konkurrence. ”Det er faktisk Magnus, der har lært mig, hvor vigtigt det er,” fortæller han.

Magnus, der også gik videre i Georg Mohr sidste år, har undervist ca. 10 andre GHG’ere i Georg Mohr-opgaver op til konkurrencen. Det er deres matematiklærer Michael Szymanski, der har startet det ekstra tilbud til elever på GHG. Han har gennem årene motiveret mange elever til at give sig i kast med de svære matematiske argumenter, der kan bringe elever hele vejen til OL og har ikke mindst inspireret dem til at se lyset i matematik.  

Vi glæder os til at følge Magnus og Benjamin, når de skal videre på vinderseminar på Videnscenter i Sorø. Her skal de sammen med andre elever træne matematik fra morgen til aften.