Akademiet for Talentfulde Unge

På billedet ses Peter, Helena og Rebecca.

Tidligere på året modtog Alexander Drost Zornig fra 3.y, Helena Wielandt fra 3.e, Peter Tvedskov Bille fra 3.x og Rebecca Mai Nierich fra 3.w på GHG diplomer for deres medlemskab af Akademiet for Talentfulde Unge.

På et møde blev der sat et endeligt punktum for deres deltagelse i akademiet da rektor Jørgen Rasmussen og talentkoordinator Dorthe Mondrup ønskede dem tillykke og sagde tak for deres store engagement. På mødet var der samtidig mulighed for, at de fire kunne give gode råd videre om, hvordan man får mest muligt ud af akademiet til de 2. og 1.g’ere, der deltager i akademiet fra GHG.

Eleverne har være på akademiet i fire semestre, og har tilegnet sig mange nye kompetencer i kraft af akademiets foredrag, workshops, virksomheds- og universitetsbesøg m.v.

Helena Wielandt fra GHG har gjort en ekstraordinær indsats for akademiet og holdte bl.a. årets elevtale, hvilket er en meget stor ære.

Akademiet for Talentfulde Unge er en del af GHG’s talentarbejde. Hvert år sendes nogle af de mest talentfulde elever til akademiet. Her tilbydes diplomprogrammer, der sikrer, at de talentfulde unge får mulighed for at udnytte deres potentiale i et fagligt og socialt fællesskab.

Læs mere her

 

 

Billedkunst langt væk hjemmefra

Som led i et billedkunstforløb om menneskets forhold til naturen, klimaet og ’det antropocæne’ har billedkunstholdene 1.em og 1.aku for nyligt besøgt kunsthallen Copenhagen Contemporary –  langt væk hjemmefra! For der var på flere måder langt fra Hellerups villaer og GHGs flotte BIG-arkitektur og så de enorme, vindblæste og rå industribygninger på Refshaleøen. Netop i en af de bygninger holder kunsthallen Copenhagen Contemporary til.

Billedkunstholdene oplevede tre samtidskunstværker; to performance-videoværker og en installation. Det var især total-installationen af den schweiziske kunstner Clauida Comte, der var målet for turen, og som passede godt ind i det faglige forløb. Værket fyldte et helt rum og bestod af afbarkede træstammer, først opstillet i fin og snorlige orden, og længere inde i rummet var stammerne væltet rundt i et kaos, som om en storm havde hærget. Underlaget – et sort-hvidt  og mønstret gulvtæppe, designet så det skabte optisk bedrag – var underligt kunstigt imod de organiske træstammer. Eleverne kunne bevæge sig rundt i kunstværket som de ville; man måtte ridse sit navn i træstammerne, klatre på eller løbe en tur imellem træstammerne, eller tage sig en lur på gulvtæppet. Installationen aktiverede alle sanser og indbød til at eleverne tog aktivt del i værket, der mest af alt mindede om et monument over påvirket og ødelagt natur.

GHG’s UNESCO-klasser og FN’s 17 Verdensmål

Gennem foredrag og brætspil kommer GHG’s UNESCO-klasser tættere på konkrete løsninger på FN’s 17 Verdensmål.

I dag startede GHG’s UNESCO-klasser dagen med at høre et foredrag med Steen Gade om FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig verden. Steen Gade har 30 års erfaring med at arbejde med klima – både som folketingsmedlem, direktør for Miljøstyrelsen og klimarådgiver for Nordisk Råd. Yderligere er han formand for organisationen ’Nyt Europa’.

Efter foredraget spillede alle eleverne brætspillet ’Verdensborgeren’, der er udviklet af ’Nyt Europa’ med henblik på at gøre FN’s Verdensmål mere konkrete. I spillet skal eleverne tage stilling til en række af de delmål, der er opstillet i FN’s verdensmål. Eksempelvis kan eleverne tage stilling til et delmål, der handler om at halvere madspil. Skal det løses internationalt, nationalt eller lokalt? Og hvilke helt konkrete tiltag kan man lave for at nå målet? Spillene munder ud i at eleverne pincher konkrete løsningsforslag for hinanden.

”Det var et rigtig spændende foredrag,” fortæller Hassan fra 3.h. ”Det giver nogle andre perspektiver på de udfordringer, verden står overfor, end dem man eksempelvis ofte får gennem nyhederne.” Hassan er i gang med af få styr på spillet sammen med en gruppe andre drenge. ”Der er mange kort osv., man lige skal finde rundt i, men tankerne med spillet er fantastisk”, siger han, inden han vender tilbage til spillet for at prøve at løse nogle af de helt store udfordringer, verden står overfor, sammen med sine klassekammerater.

 

Karrierelæring på GHG

Som et led i gymnasiereformen fra 2017 skal alle fag i gymnasiet styrke eleverne ’karrierekompetencer’ i form af begrebet ’karrierelæring’. Alle Gammel Hellerup Gymnasiums lærere og ledelse var på kursus i karrierelæring og fik inspiration til, hvordan de kan bruge det i undervisningen.

Karrierelæring er en proces, der skal hjælpe eleverne med at  lære sig selv bedre at kende i forhold til videre uddannelse, karriere og job.

Læs mere her

Danmarksmester i fransk som modersmål

På billedet ses Xavier med sin pokal

Xavier Thorsen går i 3.b på Gammel Hellerup Gymnasium og kan nu kalde sig den bedste gymnasieelev i Danmark i kategorien ’fransk som modersmål’.

Titlen fik han efter at have deltaget i den store skandinaviske sprogkonkurrence iLcompetition, med mere end 20.000 deltagere. Sprogkonkurrencen er den største i Skandinavien inden for sprogene tysk, fransk, spansk og engelsk.

Xavier har altid været meget interesseret i sprog og er vokset op i en fransk/dansk familie som tosproget. På Gammel Hellerup Gymnasium har han som den eneste elev fået lov til både at have spansk og fransk på A-niveau, da det var et stort ønske for ham. Sprog-nørderiet stopper dog ikke, når Xavier går hjem fra skole: ”Min mor er fransk, og min far er frankofil, og så er vi alle sammen helt vilde med sprog. Det er noget, vi altid har nørdet meget med i familien,” fortæller han. ”Min familie blev helt vildt glade, da jeg vandt konkurrencen. De jublede bogstavelig talt,” griner Xavier.

Konkurrencen går ikke kun ud på at mestre sproget til perfektion, men Xavier bliver også testet i sin kulturelle viden om Frankrig. Den franske kultur er dog også kommet ind med modermælken på trods af, at han er vokset op i Danmark. Turen går flere gange om året til Frankrig, hvor hans mors familie bor, og så har han gået på den franske skole på Frederiksberg i 12 år. ”Alt undervisning – ud over sprogfag – foregår på fransk. Så er der en helt anden disciplin end i almindelige danske skoler. Man rejser sig op for lærerne, siger Monsieur og Madame, og man får mange skældud, hvis man eksempelvis ikke har lavet sine lektier. Det kan jeg godt mærke, jeg skal vænne mig til her i gymnasiet, hvor der er meget mere selvdisciplin.”

Når Xavier er færdig med gymnasiet er det også sproget og kulturen, der ligger højest på ønskelisten. Helt konkret er en rejse til Latinamerika på tegnebrættet, hvor det spanske for alvor skal stå sin prøve.

Kæmpe tillykke til Xavier med det flotte resultat!

 

 

Optagelse til 1.g august 2019

Vi er glade for at kunne fortælle, at vi nu har kunnet udsende brev til vores 1. prioritetsansøgere med besked om, at vi har reserveret en plads til alle på GHG. Det er dog en forudsætning, at man opfylder betingelserne for optagelse på uddannelsen. Der er kommet nye adgangskrav, som man kan læse nærmere om på Undervisningsministeriets hjemmeside. I slutningen af juni vil vi for de fleste kunne se, om de opfylder adgangskravene, og så udsender vi et endeligt optagelsesbrev snarest muligt herefter. Vi holder møde for nye elever og forældre tirsdag den 25. juni kl. 17-18.

 

Billedkunst, kuglebaner og flippermaskiner

Billedkunstholdene ix og fw har lavet deres egne kreative versioner af kuglebaner og flippermaskiner i et forløb om rumlighed og arkitektur. Opgaven var at ”sætte sig i kuglens sted”, som var den en person, der bevægede sig gennem et byrum eller i et mere virtuelt rum. Det handler ikke nødvendigvis om hastighed, men om at kuglen skal opleve så meget som muligt på sin tur gennem banen. Den skal udsættes for kontraster som hård/blød, glat/rug, udvidelser/indsnævringer, høj/lav, lys/mørk, farvekontraster osv.

Elever møder stjerneforfattere

Det var nogle af de helt store navne inden for dansk litteratur, der var til Litteraturens Dag på Gammel Hellerup Gymnasium. En dag der har til formål at inspirere unge til at læse mere litteratur. Noget der kan være stort behov for i en tid, hvor korte nyheder og tekster på skærmen udgør en større og større del af den måde, vi læser på.

 Salen på Gammel Hellerup Gymnasium var fyldt da forfatterne Morten Pape, Charlotte Weitze og Jesper Stein holdte oplæg og svarede på spørgsmål til Litteraturens Dag. Eleverne lyttede med stort engagement og stillede mange nysgerrige spørgsmål til de tre forfattere.

Når man er vokset op i Gentofte eller omegn, kan det eksempelvis være en stor oplevelse at høre om det miljø, den vold og racisme, der har været en del Morten Papes opvækst og skildres i hans anmelderroste bøger ’Planen’ og ’Guds bedste børn.’

”At høre forfatteren stå og fortælle, hvad der har gjort, at de har skrevet bogen, og processen de har været igennem, imens de har skrevet den, er virkelig spændende. Og så får man også mere lyst til at læse,” fortæller Laura fra 2.f. ”Morten Papes foredrag – at høre om hans skriveteknik og de problematikker, han bringer op i bøgerne – det gør det mere spændende også for os unge at læse bøgerne, og man får et bånd til forfatterne.”

At ”opleve” andres liv gennem litteraturen er også noget, forfatter Jesper Stein fremhæver som en stor kvalitet for unge ved at læse litteratur:

”Det her med at få fortalt baggrunden for bøgerne, så det ikke bare er en eller anden bog man får stukket i hånden, men man kan fornemme, at de her bøger, de er blevet til derude i virkeligheden. De beskriver noget Danmark, som findes i virkeligheden, og som man kan rejse til via litteraturen og få den baggrund forklaret. Det, forestiller jeg mig, er en god vej ind til det at læse for unge mennesker, som ellers drukner i underholdningstilbud,” fortæller han efter netop at have holdt oplæg for 200 af GHG’s elever. ”De sad stillede og lyttede engageret i halvanden time, og det, synes jeg faktisk, er meget imponerede. Det var kanonfedt, så jeg er meget glad og taknemmelig,” fortæller han oven på sit oplæg.

Dannelse er andet end karakterer

Dagen er bl.a. et led i den almene dannelse i gymnasietiden. Med reformer, øget fokus på ’karrierelæring’ og andre erhvervsrettede begreber, mener dansklærerne på Gammel Hellerup Gymnasium, at det er vigtigt at eleverne også inspireres til at læse for oplevelsen og fordybelsens egen skyld og ikke kun med et funktionelt formål.

Denne mere lystbetonede inspiration fra forfatterne var August fra 3.u helt med på efter oplæggene: ”Det var et rigtig spændende og fedt arrangement. Der er meget karakterræs og sådan noget her kan sætte lidt en dæmper på det, så det hele ikke skal gå op i karakterer. Man behøver ikke have det helt perfekte snit for at blive succesfuld, og i det hele taget skal man bare være glad for det, man laver. Mest af alt handler det om en glæde ved at gøre det, som man er god til,” konkluderer han efter at have hørt forfatternes oplæg.

Baggrund for Litteraturens Dag

Litteraturens Dag er arrangeret i forbindelse med en særlig indsats på at få unge til at læse mere litteratur ‘GHG LÆSER’, der bl.a. er et samarbejde med Gentofte Bibliotekerne’.

Formålet er bl.a. at træne de unge i fordybelse ved at inspirere dem til at læse mere litteratur. Fordybelse er ikke noget vi bare kan mere, det skal trænes, efterhånden som vi vænnes mere og mere til at læse kortere og hurtige formater. At læse en bog eller bare en avis med længere, nuancerede artikler er efterhåndende en stor udfordring for mange.

 

 

 

 

 

GHG i stor sprogkonkurrence

GHG var godt repræsenteret ved den store skandinavisk sprogkonkurrence: iLcompetition, som er den største sprogkonkurrence i Skandinavien inden for sprogene tysk, fransk, spansk og engelsk. Vi var gået videre til semifinalen i fransk og tysk på Aurehøj Gymnasium. Frederikke von Benzon (2.a) og Anders Barlebo (2.e) fik en flot 5. plads i tysk. Clara Sofia Breinholt Amstrup (2.u) og Camilla Rafn-Larsen (2.z) fik en flot 4. plads i fransk.

Derudover var både Xavier Thorsen (3.b), Kinza Olsen Riahi (1.a) og Vincent Plas (1.a) gået videre til den landsdækkende finale i fransk som modersmål. De var igennem en onlineprøve i går, og vi afventer stadig det endelige resultat.

Stort tillykke til alle