Musicaldag på Gammel Hellerup Gymnasium

Traditionen tro fandt GHG’s årlige Musicaldag sted på Det Ny Teater, hvor alle skolens musikelever om eftermiddagen var til rundvisning foran, på og bag scenen. Eleverne fik et spændende indblik i, hvordan man sætter en musical op, og hvordan et moderne musicalteater fungerer.

Om aftenen var alle så i Det Ny Teater for at overvære musical’en “The Phantom of the Opera”.

Tillykke til Leonora

Stort tillykke til tidligere GHG’er Leonora Colmor Jepsen der i går vandt Dansk Melodi Grand Prix. Læs eller genlæs herunder et interview med hende fra 14.juni, da hun blev student. Bl.a. om hvordan hun fandt musikken i gymnasietiden.

Fra skøjtestjerne til sangerinde

Selvom det i virkeligheden først er den 25. juni, at de første studenter springer ud på Gammel Hellerup Gymnasium, er der nogle stykker der tyvstarter og får huen på i ugerne inden. Der er tale om de fireårige elever, der har fået mulighed for at forlænge deres gymnasietid med et ekstra år for at få tid til at dyrke deres sport i et samarbejde med Team Danmark.

I dag kan Leonora Colmor Jepsen derfor kalde sig student. Hun startede som Team Danmark-elev for fire år siden med to fødder godt placeret i den danske skøjteverden, hvor hun gennem 1. og 2.g skøjtede på højt plan og rejste rundt om i Europa, hvor hun bl.a. repræsenterede Danmark ved junior-VM. I 2016 vandt hun også DM-guld i isdans sammen med lillebroren Linus. Gennem 3.g faldt motivationen for skøjteløb på højt niveau, og i dag er Leonora i højere grad skøjtetræner for andre.


Fandt musikken i gymnasiet

Et andet talent Leonora fik øje på gennem gymnasietiden var sang og sangskrivning. I en grad så hun nu er klar til at få indspillet et album med egne numre. ”Jeg sang lidt som barn, men ellers var det først i 1.g, at jeg begyndte at beskæftige mig med musik igen.” Leonora valgte musik på c-niveau i 1.g og fik der oplevelsen af at stå på en scene. ”Det var en stor oplevelse og en fantastisk følelse at synge for andre, og det gav mig mod til at tro på, at jeg måske godt kunne,” fortæller Leonora.

Igennem gymnasietiden har hun fået mere og mere tro på egne evner som sanger og sangskriver. Hun har siden 1.g været med i skolens kor, har deltaget i skolens musical flere gange bl.a. med et selvskrevet nummer og deltaget i gymnasiets Singer songwriter café, hvor elever optræder for hinanden. ”Per, der står for skolen sangcafé har betydet rigtig meget for mit mod på at udvikle mig musikalsk. Han har været rigtig god til at opmuntre mig og insisteret på, at jeg burde gøre noget ved musikken,” fortæller Leonora. Også i undervisningen på Gammel Hellerup Gymnasium har Leonora haft mulighed for at udvikle sit talent. ”Jeg havde musik på B-niveau, og det var et kæmpe frirum for mig, min lærer var rigtig dygtig og inspirerende, og jeg fandt sammen med andre musikelever, som jeg stadig mødes med omkring musikken.”

Nu kan Leonora altså kalde sig student, fremtiden byder bl.a. på indspilning af egne sange og et ophold på en musikhøjskole.

Her kan man se hendes optræden ved GHG MusikCafé 2018

Forældreaften: snak med unge om misbrug

20. februar er alle Gammel Hellerup Gymnasiums forældre inviteret til forældreaften om ’Unge og misbrug’. Det er organisationen ’DrugRebels’, der står for arrangementet. De fortæller både nyttig fakta om alkohol og stoffer blandt unge, og hvilke konsekvenser rusmidler kan have. Helt centralt inspirerer de forældre til at tale med deres unge om alkohol og stoffer og klæder dem på til, hvordan de kan opbygge en tillid omkring de svære samtaler.

Forskning viser, at forældre har en central indflydelse på unges alkohol- og misbrugsvaner, og derfor ønsker vi som gymnasium at støtte forældrene i at tale med deres børn om emnet og hjælpe dem til at træffe de rigtige beslutninger.

Indsats målrettet skolens elever

Alkohol og for nogles vedkommende stoffer er emner, der bliver aktuelle, når børn bliver til unge og begynder at gå til fester. På Gammel Hellerup Gymnasium sættes der meget fokus på at forebygge misbrug og støtte de unge til at passe på sig selv og hinanden. Hvert år er der flere initiativer i 1.g, der skal klæde de unge på til navigere trygt i ungdomslivet. Eksempelvis har vi hvert år et stort oplæg for alle 1.g’ere fra DrugRebels, hvor unge fortæller deres egne historier, læger fortæller om konsekvenserne ved misbrug, og der skabes en dialog med eleverne om, hvordan et misbrug forebygges.

Som noget nyt holdte to 4.g’ere fra GHG tidligere på året oplæg for alle GHG’s nye 1.g’ere. Med et helt nyligt gymnasieforløb i frisk erindring kunne de to studenter fra GHG med stor ærlighed og oprigtighed fortælle om deres år på GHG på godt og ondt. De fortalte om faldgrupper, hvad man skal være særligt opmærksom på og de gode oplevelser, man skal huske at dyrke og nyde, mens man er på gymnasiet. Her kom de bl.a. også ind på, hvordan man ikke skal føle sig presset til at drikke og drikke for meget. De to tidligere GHG’ere understregede bl.a., hvor vigtigt det er at dyrke et godt sammenhold på en 1.g årgang og passe godt på hinanden.

Derudover tages emnerne op på forskellige måder i undervisningen, og alle elever og deres forældrer tilknyttet en af skolens fire studievejledere, der altid er parate til at støtte og rådgive. De kan også henvise til hjælpeprogrammer, hvis der er tale om et misbrug.

Læs mere om indsatsen på Gammel Hellerup Gymnasium

Læs mere om DrugRebels

Fransk- og tyskelever videre i stor sprogkonkurrence

Tillykke til Gammel Hellerup Gymnasiums seje tysk- og franskelever, der er gået videre i den internationale sprogkonkurrence ’iLcompetition’: Den største sprogkonkurrence i Skandinavien. Den 6. marts skal de kvalificerede elever fra GHG dyste mod andre sprogkyndige elever til den regionale finale.

Læs mere om konkurrencen her

Elever gør ny biologisk opdagelse i Øregårdsparkens sø

 

Elever fra Gammel Hellerup Gymnasium har gjort en opdagelse ingen biologre endnu har. Under et undervisningssamarbejde med Zoologisk museum har de påvist at den ’Lille Vandsalamander’ findes i Øregårdsparkens sø, hvor den aldrig er blevet fundet før. Den er faktisk kun spottet fem gange de sidste par år i Gentofte Kommune i det hele taget. Øregårdsparkens sø er nu i den nationale naturbase over den lille paddes levesteder.

Vi ved det godt! Man kan blive overvåget over alt. På internettet ved vi godt, at vi afsætter fodspor, som andre kan følge. Og nu kan man heller ikke bevæge sig uset rundt i Gentofte mere. Specielt ikke hvis man er en lille padde med hang til at dyppe sit legeme i søen i Øregårdsparken. Det er ikke tit, man ser den, og den er også gået betragtelig tilbage de sidste 20 år.

Det er den Lille Vandsalamander, der er tale om. Den er faktisk kun spottet fem gange de sidste par år i Gentofte Kommune ifølge ’Naturbasen – Danmarks fugle og natur’. Nu har elever fra 1.w Biotek på Gammel Hellerup Gymnasium fundet den – dog uden at have set den. Eleverne i 1.w har i samarbejde med Zoologisk Museum påvist, at den Lille Vandsalamander i maj måned sidste år tog sig en svømmetur i Øregårdsparkens sø. Det har de gjort ved at benytte avancerede DNA-undersøgelser af en lille bitte vandprøve, som andre elever fra gymnasiet udtog fra søen sidste år.

Den lille vandprøve, der siden da har befundet sig i en fryser på Zoologisk museum, blev i denne uge analyseret af 1.w, der i vandprøven fandt dyrets genetiske fingeraftryk. På denne måde er eleverne med til at overvåge forskellige vandlevende dyrs færden til glæde for både forskere og naturglade borgere, der nu ved, at de til foråret kan kigge i Øregårdsparkens sø efter den lille padde.

På billedet ses Eva Maria Sichelkow (tv) og Katrine Frederikke Bruun (th) fra 1w Gammel Hellerup med de målinger der afslørede dyrets færden.

Dannelse fra scenekanten

Teater kan underholde, provokere og give anledning til nye perspektiver og refleksion. Som et led i Gammel Hellerup Gymnasiums fokus på dannelse går alle 1.g’ene hvert år sammen i teatret for at opleve, hvad genren kan bidrage med. Også til unge, der er vant til, at det meste underholdning leveres gennem en skærm.

Årets teaterstykke har fået ikke mindre end seks hjerter i Politiken, seks stjerner i Berlingske, fem stjerner i Jyllands-Posten og tre Reumert-priser. Der er tale om Christian Lollikes fortolkning af Holbergs klassiker ’Erasmus Montanus’, der for tiden opføres på Østre Gasværk Teater. Selvom stykket har mere end 300 år på bagen, sætter det i Christian Lollikes hænder højaktuelle emner som danskhed og ’kampen om værdier’ på dagsordenen.

Det er ikke kun anmelderne, der er imponerende over opsætningen:

”Det var en helt fantastisk forestilling og meget uventet,” fortæller Helmer fra 1.m. ”Det er fedt, at vi kommer i teatret med gymnasiet, for teater kan noget helt andet, end meget af den underholdning vi ellers ser. Man er hel anderledes til stede i salen, ser skuespillerne live og i denne forestilling følte man sig meget inddraget som publikum.”

 

Helmer fortæller at han gik og tænkte over stykket flere dage efter, han havde set det, og at mange af de emner, der blev taget op, gjorde et stort indtryk: ”Eksempelvis var det meget effektfuldt, da der kom burka’er på scenen. Det er som om, man oplever emnerne i stedet for bare at snakke om dem.”

Eleverne har op til og efter stykket arbejdet fagligt med tekst og emner, og tirsdag den 5. februar blev det hele afrundet med et panel-oplæg. Panelet bestod af Christian Lollike (instruktør på Erasmus Montanus), Ida Grarup (scenograf på Erasmus Montanus) samt Sune Berthelsen (formand for Holberg-Selskabet). Jeanne Helene Elkjær fra Øster Gasværk var moderator.

Oplæggene handlede om forskellige vinkler på Holberg og ’Erasmus Montanus’ som fx den historiske kontekst, stykkets aktualitet samt de scenografiske overvejelser og virkemidler. Eleverne fik bl.a. lov til at komme med ind i de mange overvejelser instruktøren og scenografen havde haft under forarbejdet til stykket.

Efter oplægget fortæller instruktøren Christian Lollike: ”Jeg tror faktisk, at teatret i dag står stærkt også over for unge. Man søger i højere og højere grad et rum for fordybelse, hvor man ikke lader sig forstyrre. Og så er der noget særligt over at det foregår live og ikke kan gøres om,” fortæller han og fortsætter:

”Jeg tror nogle af de temaer som forestillingen tager op – både omkring mindreværd og hele tiden skulle spille klog –  i høj grad siger unge noget i dag. Og så tror jeg også unge er optaget af hele spørgsmålet om, hvorvidt man påtager sig en lokal eller global identitet. Det er jo helt oplagt noget unge forholder sig til i dag og kommer til fremover.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elevdemokrati på GHG

 

 Den 6. februar var repræsentanter fra alle klasser samlet til elevrådsseminar i salen på GHG. Baggrunden for seminaret var et gensidigt ønske fra skolens ledelse og elevråd om at skabe endnu mere elevdemokrati og –deltagelse på Gammel Hellerup Gymnasium.

Dette skal bl.a. ske ved at repræsentanterne i elevrådet i endnu højere grad tager aktivt stilling til forskellige områder af livet på GHG og kommer med deres egne meninger og løsningsforslag. Op til selve dagen havde elevrådet og ledelsen i samarbejde valgt fem centrale emne, der blev diskuteret i mindre grupper på dagen. Sidst på dagen fremlagde grupperne, hvad de havde diskuteret og forslag til det videre arbejde.

Perfekthedskultur

Gruppen mente, det er vigtigt at fremme en kultur på skolen, hvor alle føler, de er accepteret og værdsat, og hvor det ikke handler om at fremstille sig selv som perfekt. Dette kan bl.a. gøres ved at arbejde aktivt med initiativer, der skaber hygge og god stemning mellem eleverne. Gruppen foreslog bl.a. en nudging-kampagne, der handler om at give hinanden komplimenter og modvirker opfattelsen af, at man skal være perfekt.

Sociale aktiviteter

Gruppen fokuserede meget på den fælles aktivitet ’GHG-samlinger’, hvor hele skolen samles ca. seks gange om året. Gruppen mente, at samlingerne er for kedelige, og at eleverne skal inddrages mere. Løsningsforslaget var, at elever i højere grad kommer til at stå for samlingerne, og at det eksempelvis går på skift mellem klasserne at arrangere en samling.

 Køn og kultur

Gruppen havde diskuteret forskellige aspekter af emnet ’køn og kultur’. Blandt andet muligheden for at have pige- og drengetoiletter på skolen, hvilket dog blev forkastet igen i første omgang. Derudover var homoseksualitet et centralt emne: Gruppen mente, det kan være svært både for en, der er homoseksuel og for skolekammeraterne at vide, hvordan de skal tale om emnet. Det bliver ofte akavet. Det kan eksempelvis være en svær situation for begge parter, når der tages bad efter idræt. Gruppen foreslog, at man eksempelvis i 1.g havde et oplæg, der handlede om homoseksualitet, og hvordan man taler om det på en god og accepterende måde samtidig med at emnet får plads ude i klasserne. Sidst havde gruppen talt om, at man kunne arbejde videre med at få flere kvindelige kunstnere til at spille til fester.

Fravær

Gruppen havde snakket om det problematiske i de nye fraværsregler, hvor en elev får 100 procent fravær, hvis man kommer fem minutter for sent til en time. Det virker demotiverende og samtidig skaber det forvirring omkring, hvornår en elev rent faktisk har deltaget i undervisningen og hvornår, de har været helt fraværende. Gruppen foreslog, at lærerne skriver en note, når de registrerer fravær, hvor der står om eleven kom for sent eller var 100 procent fraværende. På den måde kan både lærere og studievejledere få et mere reelt billede af, hvor meget eleven rent faktisk har været til stede i undervisningen, og eleven føler, at der bliver lagt mærke til deres deltagelse.

Festkultur

Gruppen havde snakket om, at de synes, at festerne var blevet kedeligere på GHG, og der ikke kommer så mange som før i tiden. En væsentlig grund er det nye grundførløb, der trådte i kraft med gymnasiereformen i 2017. Det forhindrer at klasserne på tværs af årgangene kan have så mange sociale aktiviteter sammen i starten af året, som de plejer, og derfor kender man færre på skolen end før i tiden. Det bevirker igen, det ikke er så sjovt at komme til fest, da man ikke kender så mange. Et andet kritikpunkt var, at temaerne ikke blev fulgt ordentligt til dørs med oppyntning, musik osv. Der blev derfor foreslået et ’Fællesskabs- og festudvalg’, der skal stå for de fremtidige fester på GHG.

Gymnasiets ledelse lyttede med under fremlæggelserne og kommenterede ind imellem ved spørgsmål og lignende. Både rektor Jørgen Rasmussen og vicerektor Janni la Cour var meget glade for de mange gode ideer og input, og ambitionen er, at arbejde vider mod en realisering af så mange som muligt af forslagene i samarbejde med elevrådet.

Tre GHG’ere blandt vinderne af matematikkonkurrence

De startede op mod 20.000 deltagere i Danmarks største matematikkonkurrence. De er nu nede på 47 vindere, der er kommet igennem nåleøjet og inviteres på et intensivt vinderseminar på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter. Her har de mulighed for at kvalificere sig videre til internationale matematikkonkurrencer. Tre af deltagerne kommer fra Gammel Hellerup Gymnasium.

Op mod 20.000 gymnasieelever og enkelte grundskoleelever deltog i første runde af matematikkonkurrencen Georg Mohr i november. Af dem gik 963 elever videre til anden runde af Georg Mohr-Konkurrencen i januar. Ud af den 963 er der nu 47 vindere der den 3. marts skal på en vinderseminar på Mærsk Mc-Kinney Møller Videncenter i Sorø fra søndag d. 3. marts til og med onsdag d. 6. marts.

På seminaret deltager hele tre fra Gammel Hellerup Gymnasium nemlig Honghao Liu fra 3.x, Philip Ahle Erichsen fra 3.d og Magnus Ridder Olsen fra 1.x. Derudover fik to elever fra gymnasiet et diplom, da de kun manglede to point for at kvalificere sig,
Benjamin Dyrekilde Sommerlund fra 1.x og Thomas Løwe Røder fra 3.y.

Vinderseminardeltagerne har mulighed for at kvalificere sig til yderligere matematikkonkurrencer, i første omgang den Nordiske Matematikkonkurrence der afholdes den 1. april i alle de nordiske lande, og siden den InternationaleMatematikolympiade som i år afholdes i Storbritannien i juli, og holdkonkurrencen BalticWay som i år afholdes i Polen i november.

Yderligere oplysninger om konkurrencen kan findes på konkurrencens hjemmeside www.georgmohr.dk.

På billedet ses de tre vindere fra Gammel Hellerup Gymnasium: Fra venstre Philip Ahle Erichsen, Honghao Liu og Magnus Ridder Olsen.