GHG’s fodboldpiger til DM

Ved Gymnasieskolernes pigefodboldturnering i Nærum lykkedes det GHG’s pigefodboldhold at spille sig hele vejen til en plads i DM.

Det er første gang i GHG’s historie at et fodboldhold går videre til DM, og hele skolen glæder sig til at følge pigerne, når det store slag skal slås i uge 41.

Nyt samarbejde om udveksling i Spanien

Der var en god blanding af spansk og engelsk på GHG’s gange, da skolen havde besøg af 2 lærere og en Erasmus-koordinator fra et gymnasium i den nordspanske by Palencia. Besøget var et genvisit som et led i et helt nyt samarbejde om spansk/dansk udveksling under det europæiske Erasmus-program.

Samarbejdet blev etableret for nylig, da to spansklærere fra GHG samt en uddannelseschef var på besøg på det spanske gymnasium.

”Byen er virkelig dejlig og giver en rigtig god mulighed for at opleve spansk sprog og kultur på helt tæt hold,” fortæller uddannelseschef Jesper Mathorne Jacobsen. ”Vi glæder os rigtig meget til at sende grupper af vores spanskelever fra GHG derned. Denne form for udveksling giver et helt særligt indblik både i sproget, kulturen og i, hvad det vil sige at være ung i Spanien,” forklarer Jesper, der fortæller at GHG’s elever bl.a. får mulighed for at følge undervisningen på skolen.

Glæden ved det nye samarbejde er gensidig, og lærerne fra Palencia var rundt på hele GHG og fulgte forskellige former for undervisning.

 

 

Skolecomputere til Laos, Myanmar og Cambodia

Udviklingen går hurtigt og i år er GHG’s tidligere compuretrum lavet om til ‘stillerum’ og de fleste stationære pc’ere er erstattet af personlige laptops.

GHG har afleveret de 40 brugte stationære PC-ere med fladskærme til NGO Working School: http://workingschool.dk/

Working School klargør disse PC’ere med Linux og pakker dem i containtere sammen med brugte skolemøbler og i samarbejde med Danida sendes disse til Laos, Myanmar og Cambodia.

I disse lande vil det typisk være uddannede buddhistiske munke/lærere som installerer og underviser eleverne på 1-4 klasses niveau.

Working School tager selv på besøg i disse lande og ser at udstyret anvendes.

GHG-elever skal udvikle undervisningsmateriale

En gruppe elever fra Gammel Hellerup Gymnasium skal hjælpe Vadehavscentret med at udvikle målrettet undervisningsmateriale i et nyetableret samarbejde.

Eleverne fra 3.w. på Gammel Hellerup Gymnasium var for nylig ved Vadehavet, hvor de bl.a. så flere hundrede sæler og det imponerende fænomen ’Sort Sol’, hvor tusindvis af stære tegner mønstre på aftenhimlen. Udgangspunktet for klassens naturoplevelser var Vadehavscentret, og det møde udviklede sig til et nyt samarbejde mellem GHG og centret.

”Bo Kildeager, der er klassens bioteklærere foreslog, at lade eleverne kigge på vores undervisningsforløb, og vi synes, det er en helt fantastisk mulighed,” fortæller Klaus Melbye, der er direktør for Vadehavscenteret. ”Ofte finder vi jo først ud af over årene, hvilke af vores undervisningsforløb, der fungerer bedst og udvikler dem på den måde. Denne her hjælp fra gymnasieeleverne kan måske betyde, at vi springer nogle år over i udviklingen af materialet. Det er vi meget glade for og vil virkelig bruge deres feedback.” Klaus Melbye fortæller at de på Vadehavscentret har gode erfaringer med at inddrage brugerne i udviklingen af deres tilbud.

Gammel Hellerup gymnasies elever har fået to helt nye undervisningsforløb om fugle, som de nu er i gang med at udvikle netop til dem selv som målgruppe. Opgaven kombinerer fagene Biotek og dansk – en oplagt integration af naturvidenskab med et humanistisk fag, der bl.a. efterspørges mere af i gymnasiereformen. Opgaven er samtidig en oplagt forberedelse til elevernes store tværfaglige opgave SRP.

Girl’s day in science

 

Pigerne fra 2.y og 2.x var med til Girl’s Day in Science på DTU. På dagen var der bl.a. lys, strålebehandling, musik, nanoteknologi og fremtidens energi på programmet. Pigerne fra GHG brugte dagen på Institut for Fotonik og dykkede ned i lysets mange anvendelsesmuligheder.

Gymnasieelever ønsker ro

Eleverne på GHG vil gerne ind imellem kunne trække sig tilbage og have ro. Derfor kan de nu tage et nyt rum på skolen i brug. Et rum med fokus på stilhed, ro og hvor kun korte samtaler skal finde sted.

 ”Unge er omgivet af meget støj og forstyrrelser i dag, og sidste skoleår fortalte en gruppe elever, at de savnede et sted på skolen, hvor man kunne trække sig tilbage og få noget ro i skoletiden,” fortæller vicerektor Janni la Cour. ”Derfor fandt vi et rum, der kunne bruges til formålet, og har fået det malet og indrettet til eleverne her i sommerferien.

 Initiativet er i tråd med andre initiativer på Gammel Hellerup Gymnasium, der skal støtte eleverne i at få ro i løbet af skoledagen. Sidste år introducerede en af skolens studievejledere ’Stillepauser’, hvor eleverne i udvalgte frokostpauser kunne komme og tage en pause fra mobiltelefoner og støj, lytte til afstressende musik og slappe af.

 Janni la Cour fortæller, at man fra gymnasiets side er rigtig glade for at kunne bakke op om den slags ønsker fra de unge. ”Ind imellem kommer der jo rapporter, der viser, at en del unge i dag er stressede, og i højere grad end tidligere udsættes for forstyrrelser hele tiden. Det er inspirerende, når der også kommer modreaktioner og gode ideer fra eleverne selv, og det vil vi meget gerne støtte.”

Garn og streetart på GHG

I disse dage prydes arkitekturen på GHG af farverigt garn. Fænomenet hedder ’Yarn Bombing’ og er en form for street art, der er lavet af eleverne fra billedkunst. Formålet er at skabe farve, glæde og nysgerrighed i hverdagen. 

Debat om puttemiddage

Der har i denne og sidste uge været debat i medierne om de såkaldte ’Puttemiddage’ på nogle Nordsjællandske gymnasier. Arrangementer, hvor ældre elever inviterer yngre elever til middag og fest bl.a. på baggrund af udseende.

Middagene foregår uden for skolerne, hvor eleverne inviterer hinanden hjem privat, og derfor kan det være svært for de enkelte skoler at forhindre det.

Der skal dog ikke herske nogen som helst tvivl om holdningen til den slags arrangementer, som vi som gymnasium tager skarpt afstand fra. Skolen har i flere år gjort en stor indsats for, at denne type arrangementer ikke skal finde sted blandt skolens elever.

Derfor har skolen også i år både mundtligt på et stort forældremøde i juni og via mail til samtlige forældre opfordret til, at man tager en alvorlig snak med sine børn om den slagt traditioner. At man meget gerne forbyder, at de deltager, og at man under ingen omstændigheder lægger hus til. På samme måde har alle elever både modtaget mundtlige og skriftlige advarsler om, at skolen vil gøre, hvad den kan for at sanktionere elever, hvis de medvirker til, at den slags arrangementer finder sted. Det er bl.a. sket via følgende Lectio-besked udsendt 29. august til samtlige elever fra rektor Jørgen Rasmussen:

”Jeg minder igen om, at puttemiddage er helt imod GHG’s værdier og kultur, og vi vil ikke have dem. De er ødelæggende for et gymnasium og det sociale fælleskab. Jeg beder alle om at respektere det!

Hvis der alligevel skulle være nogen, som ikke respekterer det, vil vi i henhold til skolens studie- og ordensregler forbeholde os ret til at reagere med sanktioner. Også selv om det foregår i privat regi. Jeg håber meget, at vi kan undgå det og med klar stemme sige, at der ikke længere er puttemiddage hos os.”

Ud over disse løbende klare udmeldinger har skolen i flere år arrangeret såkaldte bogstavmiddage, hvor eleverne spiser sammen på tværs af årgange på skolen. Dette for at skabe nogle inkluderende rammer, hvor eleverne kan lære hinanden at kende på tværs af årgange uden at involvere udvælgelsesritualer eller anden form for ekskludering, der er i direkte modstrid med værdierne og den fremherskende kultur på GHG.

Efterfølgende har skolens ledelse fået kendskab til, at en mindre gruppe 3.g-elever på trods af klare udmeldinger fra skolens ledelse alligevel har valgt at invitere nogle 1.g’ere til middag. Skolens ledelse ser meget alvorligt på sagen og har efterfølgende haft eleverne til samtale, og middagen er blevet aflyst. Skolen har været i kontakt med Undervisningsministeriet om sagen. Mandag den 10. september afgøres det, hvilke konsekvenser sagen får for de involverede. 

Seksualitet og grænser

I to dage har alle 1.g-klasserne på GHG besøg af en ung repræsentant fra Sex og Samfund. Temaerne er bl.a. ens ret til egen krop. Hvilke rettigheder har man? Hvordan sætter man grænser? Og hvad gør man, hvis ens rettigheder bliver krænket?

Oplægget er et vigtigt input til elevernes forståelse af, hvordan de passer godt på sig selv og ikke mindst, hvordan de passer godt på hinanden og ikke overskrider andres grænser.

Samtidig blev der også talt om, hvilke tanker man kan have om sine egne udvikling og seksualitet både som hetero- og homoseksuel, og hvordan man trygt kan udforske seksualiteten uden at overskride sin egne grænser.

 

 

Nye vinkler på sprog

Sprog handler om meget mere end at terpe grammatik og lære udenad. Der var nye vinkler og ahaoplevelser da alle 1.g’erne på GHG havde besøg fra Sprogzonen i den store sal. Sprogzonen er et tilbud til bl.a. gymnasieelever hvor sprog og lingvistik formidles på anderledes og sjove måder.

1.g’erne på GHG snakkede bl.a. tyrkisk og legede med det kinesiske og arabiske sprog. I anden afdeling af programmet var der øvelser i kropssprog: Hvad betyder det bl.a. at have et dovent kropssprog, samtidig med, at man udtaler sig med begejstring, og hvordan kan man omvendt bruge kropssproget til at underbygge, det man siger og understrege betydninger?

Oplægget fra Sprogzonen er en del af 1.g’ernes forløb i almen sprogforståelse.