Besøg fra universitetet

Selvom skoleåret lige er startet, bliver gymnasietiden i høj grad brugt til at tænke over, hvad der skal ske, når alle eksamener er overstået, og studenterhuen er sat godt fast på hovedet. GHG’s biotek-klasse 3.w har haft besøg af tidligere GHG’er Bolette Gjaldbæk, der snart er færdig som dyrelæge efter fem år på universitetet.

Bolette kunne bl.a. forberede eleverne på, hvad man skal forvente som universitetsstuderende og forskellige aspekter af det at læse til og arbejde som dyrelæge. Både i forhold til det faglige arbejde med at stille diagnoser på forskellige sygdomme, men også nogle af de etiske overvejelser arbejdet indeholder eksempelvis i forhold til aflivning af kæledyr.

Det var en meget interesseret klasse, der lyttede med, hvor der vist også befandt sig op til flere dyrelægeaspiranter blandt eleverne.

GHG liv

Der er mange spørgsmål, forventninger og måske bekymringer, når man går fra at være folkeskoleelev til at være gymnasieelev. Som noget nyt på GHG holdte to 4.g’ere fra GHG i dag oplæg for alle GHG’s nye 1.g’ere.

Med et helt nyligt gymnasieforløb i frisk erindring kunne Anna og Valdemar – som de to 4.g’ere hedder – med stor ærlighed og oprigtighed fortælle om deres år på GHG på godt og ondt. De fortalte om faldgrupper, hvad man skal være særligt opmærksom på og de gode oplevelser, man skal huske at dyrke og nyde, mens man er på gymnasiet.

Anna og Valdemar understregede bl.a. hvor vigtigt det er at dyrke et godt sammenhold på en 1.g årgang og passe godt på hinanden, hvordan man skal undgå at danne dårlige kliker og ikke godtage traditioner fra de ældre elever, som man ikke synes om.

Anna og Valdemar var meget glade for oplæggene, der blev holdt i to omgange med fuld opmærksomhed fra mere end 300 1.g’ere. Begge synes, det er meningsfuldt at give deres førstehåndserfaringer fra GHG videre til en ny årgang, og klæde dem godt på til at få tre mindeværdige gymnasieår – og måske til at undgå nogle af de oplevelser, de selv ville have undgået i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Samarbejde om første skoledag en succes

På baggrund af klager fra naboer i forbindelse med elever i Staudehaven ved Hellerup Havn kontaktede Gammel Hellerup Gymnasium i foråret Gentofte Kommune, politiet og naboer med henblik på et samarbejde. Formålet var at få en bedre fornemmelse af de gener, naboer til Staudehaven oplever, og hvordan kommunen og gymnasiet kan inddrages i en løsning af problemet. Onsdag den 15. august løb første skoledag af stablen, og den fælles konklusion blandt de forskellige parter var, at samarbejdet var en succes.

Traditionen tro samles elever fra Gammel Hellerup Gymnasium i Staudehaven ved Hellerup Havn på første skoledag, når skolens program er slut. Eleverne mødes i to timer mellem kl 14 og 16, hvor de fester og nogle 1.g’ere bliver smidt i vandet.

Denne og andre traditioner har i nogen grad været forbundet med klager fra naboer, der har været generet af støj og affald. Derfor tog GHG inden sommerferien initiativ til et samarbejde mellem naboer, kommunen, politiet og gymnasiet for at løse problemet. Det er ikke muligt at forbyde den slags samlinger i det offentlige rum, så derfor gik parterne sammen om at skabe nogle rammer, hvor naboerne bliver generet mindst muligt.

Indsatsen tog udgangspunkt i naboernes oplevelse af arrangementet, og de gener der er forbundet med det. På den baggrund blev musikanlæg forbudt, der blev sat ekstra skraldespande op, og politiet kiggede forbi som en forebyggende indsats. Gymnasiets ledelse var til stede for at sikre, at regler om støj og oprydning blev overholdt og arrangementet blev afsluttet med, at eleverne ryddede alt op efter sig i og omkring haven.

Mandag den 20. august mødtes parterne på Gammel Hellerup Gymnasium, og den samlede konklusion var, at indsatsen var en succes, der sikrede, at eleverne kunne have nogle hyggelige timer uden gener for naboerne. Samarbejdet fortsætter og bliver aktuelt næste gang omkring sidste skoledag i maj måned.

Er man nabo til Staudehaven, og ønsker man at blive hørt i forbindelse med indsatsen, er man altid velkommen til at kontakte Gammel Hellerup Gymnasium.

 

 

Første skoledag 2018

I dag kl. 9 sagde GHG velkommen til 336 nye 1.g’ere.

I morges vrimlede gangene på GHG med en masse nye, spændte 1.g’ere på vej mod skolens store sal. Her blev de budt velkommen med fællessang, af skolens ledelse og elevrådsformændene. Efterfølgende er de blevet fordelt i deres nye klasser, hvor de møder deres nye lærere, tutorer og klassekammerater i grundforløbet. De kommende dage byder på forskellige faglige og sociale aktiviteter, der skal få alle de nye elever til at føle sig velkomne og ruste dem godt til det nye gymnasieliv.

VELKOMMEN!

Vinder kronikkonkurrence

“Vi er hovedrollerne i vores egne spillefilm, og hovedrollen dør ikke”. Sådan lyder overskriften på en vinderkronik i konkurrencen ’Håbefulde Historier’, der blev udgivet i Politiken den 4. juli. Kronikken er skrevet af Rebecca fra 2.w på Gammel Hellerup Gymnasium og handler om et emne, som de fleste oftest prøver at undgå: døden.

Læs kronikken i Politiken her

I vinters tog foreningen Børn, Unge & Sorg rundt på en række danske gymnasier for at fortælle om og debattere ’unge og sorg’. Formålet var bl.a. at bryde det store tabu, der ofte gør sig gældende, når nogen mister en af sine nærmeste og tabuet om døden i det hele taget. I den forbindelse lancerede de bl.a. en kronikkonkurrence blandt eleverne, hvor de med udgangspunkt i en af fem opstillede opgaver skulle skrive en kronik.

Rebecca fra 2.w på GHG var en af de elever, der deltog. Hun gik videre til finalen og blev en af de to vindere af kronikkonkurrencen, der som præmie nu bliver udgivet i dagbladet Politiken.

En hyggelig snak om døden

En af opgaverne var at tale med nogle fra en ældre generation om døden. Rebecca ringede derfor sin mormor og morfar op og spurgte, om hun måtte komme på besøg og tale med dem om intet mindre end døden. ”Jeg var faktisk ret nervøs inden samtalen,” fortæller Rebecca. ”Det er jo virkelig ikke noget, vi taler om, og jeg var måske også lidt bange for at italesætte det, at de jo har en alder, hvor døden på en eller anden måde er tættere på.”

”Det blev dog en virkelig god og hyggelig samtale, der også var meget lærerig,” smiler Rebecca. Et af de emner, der bl.a. blev debatteret over kaffe og kage hos bedsteforældrene var det, at døden ofte bliver skjult for børn, med argumentet om, at ’døden ikke er noget for børn’. ”Min morfar huskede bl.a., at det havde været meget underligt som barn: Lige pludselig var der en, der var væk, men han fik ikke rigtig nogen forklaring. Men er det rigtigt at gøre, når døden er en uundgåelig del af livet?” Spørg Rebecca.

I modsætning til Rebecca har hendes bedsteforældre mistet mange af deres nærmeste, og på den måde er døden en konkret del af deres liv, de flere gange har været tvunget til at forholde sig direkte til. ”Jeg kan godt mærke, at jeg på en eller anden måde ikke rigtig kan forestille mig, hvordan det er at miste en af mine allernærmeste, fordi jeg aldrig har prøvet det,” siger Rebecca. ”Hvis der eksempelvis er en fra min familie, der bliver syg, er min første tanke altid: Det skal nok gå! Omvendt har vi jo aldrig været så oplyste om død, krig og ødelæggelse rundt om i verden, som vi er i dag. På en eller anden måde gør det næsten døden endnu mere fjern, fordi man ikke kan rumme alle de forfærdelige oplysninger hele tiden og på en eller anden måde bliver mere immun over for at høre om død.”

Udover at blive udgivet i Politiken, var en del af den præmie Rebecca vandt at deltage i et skriveværksted, hvor hun fik feedback på sin tekst af to professionelle journalister. ”Det var vildt spændende,” fortæller Rebecca. ”Jeg elsker at skrive, og det var rigtig lærerigt, at få input til teksten, fra professionelle.” Hun fik meget stor ros for sin kronik, der den (dato) kan læses i Politiken og udgives her på siden samme dag.

 

 

Møde vedr. gener i Staudehaven

På baggrund af klager fra naboer til Staudehaven i forbindelse med 3.g’ernes sidste skoledag har Gammel Hellerup Gymnasium kontaktet Gentofte Kommune og naboer med henblik på et møde. Formålet med et møde var at få en bedre fornemmelse af de gener, naboer til Staudehaven oplever, og hvordan kommunen og Gammel Hellerup Gymnasium kan inddrages i en løsning af problemet.

1. juni mødtes fire repræsentanter fra Gentofte Kommune, en repræsentant fra politiet, seks repræsentanter fra Gammel Hellerup Gymnasiet og to naboer til Staudehaven til en fælles drøftelse af gener og mulige løsninger på problemet.

Mødet forløb godt og konstruktivt. De to naboer fik gjort godt rede for de gener, de oplever – særligt gennem sommeren, hvor der ofte bliver festet og støjet op til fire gange om ugen til langt ud på natten. Et af de helt store problemer er, at de unge medbringer musikanlæg, der støjer på et niveau, så det er umuligt at sove i boligerne omkring.  Naboerne efterspurgte bl.a. tydelig skiltning med, at støj er forbudt i haven.

Over sommeren er der ikke specielt tale om elever fra Gammel Hellerup Gymnasium, og derfor blev det aftalt, at Nordsjællands Politi i langt højere grad vil rykke ud, når naboer indberetter gener med støj. Yderligere vil politiet også i højere grad deltage i en forebyggende indsats, eksempelvis ved at møde op og hilse på de unge, når det trækker op til fest.

Rektor Jørgen Rasmussen fra Gammel Hellerup Gymnasium gjorde rede for, at der er to årlige elevarrangerede begivenheder i Staudehaven. I forbindelse med første skoledag kl. 14 – 16 og om morgenen sidste skoledag. Det er elevtraditioner, som ikke er arrangeret af gymnasiet. Dog vil gymnasiet intensivere indsatsen for, at naboer til Staudehaven ikke skal opleve gener de to gange om året. Fra gymnasiets side vil man indskærpe hensynet til naboerne, når man opholder sig i Staudehaven, orientere om at det er direkte forbudt og forbundet med konfiskering, hvis man medbringer musikanlæg og gentage, at eleverne skal rydde grundigt op efter sig.

Gentofte kommune vil i den sammenhæng være behjælpelige med opstilling af ekstra skraldespande de to gange om året. Det blev yderligere drøftet, om kommunens gadeplansmedarbejdere skulle møde op til de to årlige arrangementer, hvor gymnasieelever er i haven. Gentofte Kommune vil yderligere arbejde på at få opsat tydelig skiltning med, at støj er forbudt i haven. Det kræver dog en politisk beslutning.