Lisbeth Zornig fortæller om omsorgssvigt og mønsterbrydere

I denne uge var der foredrag med Lisbeth Zornig i salen på GHG. Omdrejningspunktet for oplægget var opvækst, negativ social arv og konsekvenserne af dette. Med sig havde hun også Michelle, der slås med anoreksi som konsekvens af omsorgssvigt.

Der kan virke langt fra en villavej i Hellerup til fortællinger om en barndom med vold og misbrug i Nakskov på Lolland. Omsorgssvigt er dog ikke kun noget, der finder sted i udkants-Danmark, og Lisbeth Zornigs besøg gav stof til eftertanke hos elever og lærere.

Med udgangspunkt i sit eget liv og egne erfaringer, fortalte Lisbeth Zornig om, hvordan omsorgssvigt og misbrug kan finde sted og præge et barns opvækst. Eksemplerne fra Lisbeths eget liv blev perspektiveret i forhold til generelle tendenser i det danske samfund.

Lisbeth Zornigs projekt var ikke at vinde medlidenhed, men ønsket om forståelse for, hvordan livet kan være for børn i socialt belastet familier, og hvor svært det er at bryde negativ social arv. Hun forklarede bl.a. at kontakten til andre voksne, som SER en og anerkender en, kan være en afgørende faktor til til blive mønsterbryder sammen med en god portion viljestyrke.

Lisbeth havde taget Michella med, som er 28 år. Michella har anoreksi og fortalte om hendes svære opvækst, og om hvordan anoreksi var en reaktion på de omsorgssvigt, hun selv har oplevet. Hun fortalte også om, hvordan hun er i bedring og hendes liv nu, hvor hun har været i behandling.

Der var stille i salen under de meget personlige og gribende fortællinger, der gav en god portion stof til eftertanke. Eleverne var meget optaget af begge oplæg og havde gode og interesserede spørgsmål til begge oplægsholdere.