Foredrag om 'Det sorte USA'

Der var stille i GHG’s store sal da forfatter, lektor og foredragsholder Jørn Brøndal, fortalte om ’Det sorte USA’ fra år 1776 - 2017. Alle skolens 3.g’ere var samlet, og den barske historie om slaveri, den amerikanske version af apartheid frem mod Martin Luther King og valget af præsident Barack Obama blev fortalt i billeder, lyd og video.

Som dansk gymnasieelev, kan det være svært at forstå, hvordan ens baggrund som enten sort eller hvid, kan have stor betydning for politiske ståsted, muligheder for at bevæge sig op i et liberalt samfund og ens historiske bagage. Jørn Brøndal formåede på ca. halvanden time at rulle historien om ’Det sorte USA’ ud for eleverne på en overskuelig og medrivende måde.

”Jeg har aldrig kendt hele historien om de sortes historie i USA, og et var virkelig spændende at høre om. Tidligere har jeg ikke været helt klar over, hvor mange forfærdelige ting, der egentlig er foregået. Særligt de fredelige demonstrationer under Martin Luther King, der blev mødt med så meget vold, fra de hvides side, har gjort et kæmpe indtryk. Det giver også en bedre forståelse for de ting, der foregår i dag,” fortæller Jonathan fra 3.x.

Fakt

Jørn Brøndal udgav sidste år den meget anmelderroste historiebog Det sorte USA, der gennemgår de stores historie fra Uafhængighedserklæringen blev skrevet i 1776 og frem til Barack Obamas præsidentperiode.